Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Задушница е!

Снимка: архив

В деня преди Месни заговезни, православните българи почитат паметта на своите любими покойници. Това е един от специално отредените дни, които църквата ни е определила да си спомняме за душите на всички починали. Те винаги се падат в съботния ден, по примера на Христос, който бил на този ден с тялото Си в гроба. 

Богослуженията в храмовете са заупокойни, а след тях се извършват общи панихиди с трапези, на които освен задължителните погача, вино и жито, се слагат и любимите ястия на покойника. После свещениците прекадяват с тамян храната, в израз на чистата молитва за спасението на душата и произнасят имената на покойниците, записани преди службата. След молитвата, присъстващите раздават храната помежду  си с думите „Бог да прости”. 

Извън храма, хоратадаватсъщо на близки и познати хляб и жито, символ на безсмъртието, а също и дребни сладки, за да е лек задгробният живот на починалия. Това подаване на храната се нарича още милостиня. 

В този ден близките на починалите посещават гробовете им, почистват ги и засаждат се цветя, които припомнят добродетелите на покойника. После върху пръстта преливат червено вино, символ на Христовата кръв и запалват църковна свещ, в знак на почит и вяра в безсмъртието на душата.


Още от категорията

Срещата на Георги Раковски с Тихо и Тонка Обретенови в Русе. Автор: Ал. Христов, 1958 г.

Малко известни документи за живота и делото на Раковски оживяват онлайн

По повод 200-годишнината от рождението на Георги Раковски, онлайн експозиция в Русе представя малко известни документи за живота и делото на революционера. Областната управа в крайдунавския град уточнява, че изложбата, поместена на сайта ѝ, включва осем..

публикувано на 17.04.21 в 07:05
Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 г.

200 години от рождението на Георги Раковски

14 април 1821 г. е рождената дата на Георги Стойков Раковски - възрожденец, революционер, пръв идеолог и организатор на националноосвободителното движение в България, публицист и радетел  за народна просвета и книжнина. „ Раковски е..

публикувано на 14.04.21 в 06:35

Военната академия в София отбелязва рождението на Г.С. Раковски

По повод 200 години от рождението на българския революционер Георги Стойков Раковски, Военната академия в София, носеща името му, е домакин на научна конференция. Събитието, на което ще бъде представена дейността на революционера в чужбина, е..

публикувано на 12.04.21 в 08:20