Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задушница е!

Снимка: архив

В деня преди Месни заговезни, православните българи почитат паметта на своите любими покойници. Това е един от специално отредените дни, които църквата ни е определила да си спомняме за душите на всички починали. Те винаги се падат в съботния ден, по примера на Христос, който бил на този ден с тялото Си в гроба. 

Богослуженията в храмовете са заупокойни, а след тях се извършват общи панихиди с трапези, на които освен задължителните погача, вино и жито, се слагат и любимите ястия на покойника. После свещениците прекадяват с тамян храната, в израз на чистата молитва за спасението на душата и произнасят имената на покойниците, записани преди службата. След молитвата, присъстващите раздават храната помежду  си с думите „Бог да прости”. 

Извън храма, хоратадаватсъщо на близки и познати хляб и жито, символ на безсмъртието, а също и дребни сладки, за да е лек задгробният живот на починалия. Това подаване на храната се нарича още милостиня. 

В този ден близките на починалите посещават гробовете им, почистват ги и засаждат се цветя, които припомнят добродетелите на покойника. После върху пръстта преливат червено вино, символ на Христовата кръв и запалват църковна свещ, в знак на почит и вяра в безсмъртието на душата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Възкресение Христово преобръща представите за живота и смъртта

Очакван с трепет и отбелязван с голяма тържественост, Великден е венецът на Христовото учение . За християните той е сбъднатото обещание за победата над мрака и безсмъртието на човешката душа . С надеждата за спасение от преходното и..

публикувано на 04.05.24 в 15:20

Велика събота е най-благословеният ден

Православната църква прославя Велика събота като най-благословения седми ден, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света. Положен в гроба, духът на Исус Христос е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори..

публикувано на 04.05.24 в 09:01

Разпети петък е – ден на смирение и тишина

Денят на Христовото Разпятие е най-скръбният за християнската общност, единственият, в който не се извършва Света литургия . Няма и Свето Причастие, защото Сам Господ се е принесъл в жертва чрез кръстната смърт на Своя Син . Тишината изпълва..

публикувано на 03.05.24 в 04:10