Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови правила за отпътуване от Англия

Изискванията важат и за българите, напускащи Обединеното кралство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От понеделник, 8 март, всички отпътуващи от територията на Англия са длъжни да попълват нов формуляр/декларация, в който да посочват, че целта на пътуването им е разрешено в съответствие със съществуващите ограничения.

Законово разрешените причини за международни пътувания включват: работa; образование; доброволческа дейност; медицински причини или т.нар. compassionate grounds (полагане на грижи за други хора); сватби, погребения и събитията, свързани с тях.

Декларацията може да бъде изтеглена ТУК.

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да четат указанията в декларацията, както и информацията на намиращите се в нея интернет връзки към британския правителствен уеб сайт. 

На пътници без попълнена декларация може да им се откаже достъп до резервирания транспорт

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на телефони: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, +44 20 75893763. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Очакванията са разпространението на коклюш да отшуми в края на 2024 г.

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш..

публикувано на 26.04.24 в 12:05