Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тема от европейската радиомрежа „Евранет плюс“

ЕК прие Стратегия за правата на хората с увреждания 2021-2030 г.

Снимка: БГНЕС

Високи тротоари, непристъпни прагове и рампи, водещи за никъде; липса на социални придобивки и достатъчно работни места; бедност и институционализирано бездушие – хората с увреждания всеки ден изпитват на гърба си колко дълъг е все още пътят до приобщаването им към едно толерантно и равнопоставено общество. И докато в Европейския съюз вече обсъждат новата Стратегия за правата на хората с увреждания през следващите десет години, у нас тази уязвима група все още е поставена на ръба на оцеляването.

Елена Саръева е прикована на инвалидна количка и на 69 г. е принудена да работи, защото не може да преживее с пенсията си от 140 лв. Всъщност принадлежи към групата на малкото „щастливци“ в подобно положение, упражняващи трудова заетост. Тя е един от хората с увреждания, на които европейският стратегически документ ще трябва да гарантира свободно движение на територията на ЕС, самостоятелен живот и по-добри социални услуги, както и равни възможности и защита от всякаква форма на дискриминация и насилие.


Въпреки че се отчита постигнатия през последното десетилетие напредък, хората с увреждания все още са изправени пред значителни пречки и са изложени на по-висок риск от бедност и социално изключване – казва българският евродепутат Асим Адемов. – Целта на тази стратегия е да гарантира, че те ще могат да се възползват от своите човешки права. Така, независимо от пол, раса или етнически произход, религия или убеждения, възраст или сексуална ориентация, хората с увреждания ще имат равни възможности за участие в обществото и в икономиката, ще могат свободно да решават къде и с кого да живеят, ще се придвижват свободно в Европейския съюз. И, разбира се, няма да стават обект на дискриминация.“

Асим Адемов
Много хора с увреждания продължават да се сблъскват с пречки например когато търсят работа или използват обществения транспорт“, подчерта по време на дебатите комисарят по въпросите на равенството Хелена Дали. По думите й, най-належащите условия, които трябва да бъдат осигурени на всички граждани, са самостоятелен живот, учение в приобщаваща среда и работа при подходящи норми. А според зам.-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова хората с увреждания са най-силно засегнатите от кризата с коронавируса.

Хелена Дали
„Защитата на правата на хората с увреждания трябва да бъде в центъра на нашите усилия – особено в тежкия период, през който минаваме в борбата си с коронавируса – казва още Асим Адемов. –
Нека се замислим колко по-голямо предизвикателство за тях е Covid-19, тъй като именно те плащат най-високата цена заради силната социална изолация, наложена от пандемията, и по-трудния достъп до здравни и социални услуги. Тези хора всеки ден преодоляват различни препятствия и трудности, за които ние дори не се замисляме. Затова и моят призив е да бъдем по-добри и по-толерантни, да се подкрепяме взаимно, защото силата на едно общество се измерва и с отношението му към най-уязвимите групи.“

Участието в обществото наравно с останалите граждани е невъзможно, когато физическата или виртуалната среда не е достъпна, се казва в европейския документ. В България през последните години има напредък, но все още уязвимите групи хора трудно намират работа и не навсякъде успяват да се придвижват свободно, признава Асим Адемов.

Най-вече доходите на хората с увреждания трябва да се вдигнат и да се разкриват повече работни места за тях – казва Елена Саръева от първо лице. – Това ще им създава и самочувствие, и пълноценен начин на живот. Иначе ще продължават да живеят като просяци – специално моите близки, които са в подобно положение, така живеят. И ако някой не им помага, не могат да се справят. Повечето хора с увреждания дават почти всичките си пари за лекарства, и то за много скъпи. А със социалната добавка от десетина лева какво могат да си купят, може би един аналгин?“

Според Асим Адемов през 2030 г. всеки човек с увреждания в ЕС ще бъде интегриран в обществото, ще се радва на свободен достъп до всички блага и няма да търпи дискриминация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00
Румен Радев

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на..

публикувано на 14.04.24 в 14:14