Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 08-12 март 2021 г.

Гърция с нова помощ за бизнеса от 2,5 млрд. евро

Пакет от нови мерки за подкрепа на фирмите, свободните професии и заетите лица обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Той подчерта, че през двете години на кризата - 2020-та и 2021-ва, държавата отделя 35,6 млрд. евро в подкрепа на бизнеса. Седмият по ред пакет от помощи е от 2,5 млрд. евро и е насочен към 6 сектора в икономиката. От новите мерки ще се възползват над 500 000 самонаети лица, както и милиони работещи. Парите са за преференциални кредити на фирмите с намален оборот. Увеличава се и размерът на кредитирането – от 1000 евро за самонаето лице до 100 000 за фирмите. От 30 до 50% от кредитите няма да подлежат на погасяване. Субсидията ще има и формата на отстъпка от бъдещи данъчни и осигурителни задължения, за да могат фирмите да се съвземат след пандемията, предаде БТА.

9 страни от ЕС искат дискусия за Западните Балкани

Румънският външен министър Богдан Ауреску и колегите му от Австрия, Хърватия, Чехия, Германия, Гърция, Ирландия, Словакия и Словения изпратиха писмо до върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Те искат в дневния ред на срещата на Съвета по външни работи през април, да се включи и стратегическа дискусия за Западните Балкани, съобщи БТА. Външните министри подчертават важността на дискусията заради редица вътрешни развития в страните от Западните Балкани, върху които се наслагват и предизвикателствата на пандемията от коронавирус. Те са засилили някои съществуващи тенденции и активност на трети страни с геополитически ефекти, се казва в писмото. Министрите призовават също за по-добро сътрудничество със САЩ, които са ключов партньор на ЕС в региона.

Спор за преброяването на населението в Северна Македония

Във видео послание в социалните мрежи, лидерът на Демократичния съюз за интеграция в Северна Македония Али Ахмети призова албанската диаспора да участва масово в преброяването на населението в страната. Извънпарламентарни опозиционни партии призоваха македонците да не отварят вратите си за преброителите, за да провалят кампанията, защото управляващите вече са договорили фалшифициране на резултатите в полза на албанците, предаде БТА. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ внесе законопроект за отмяна на преброяването, но той бе отхвърлен. Преброяването на населението се провежда по стандартите на Евростат. Македонските граждани зад граница ще се броят до 31-ви март. Преброяването на граждани в Северна Македония ще протече от 1 до 21-ви април.

Първа копка на третия реактор в труската АЕЦ „Аккую”

Президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин чрез видеоконферентна церемония се включиха в полагането на основите на третия реактор на АЕЦ „Аккую” в провинция Мерсин. Строителството на първи блок започна през 2018 г. и трябва да завърши през 2023 г. Централата ще има 4 реактора с мощност от 1200 мегавата. Годишно ще произвежда 35 млрд. киловатчаса ток, информира БТА. Четвъртият блок ще започне да се строи през 2022 г. "Нашата цел е да добавим атомната енергетика, която работи с нулеви емисии и без да нанася никаква вреда на околната среда, към енергийната кошница на страната ни", каза Ердоган на церемонията. Путин подчерта, че строежът на централата е осигурил 16 000 работни места, а след нейното изграждане в „Аккую” ще работят 4000 души.

Премиерът иска оставки в Словенската телеграфна агенция

Словенският премиер Янез Янша призова през Туитър директора на националната информационната агенция СТА Боян Веселинович да подаде оставка. Политикът обвини медията, че действа в полза на опозицията. Призивът на премиера идва след продължил с месеци конфликт между ръководството на агенцията и правителството за финансирането на СТА. Медията получава от държавата половината от необходимите й средства, а останалите набира от други източници. Ръководството на СТА и журналистите бяха предупредени, че правителството няма да поднови споразумението и оцеляването на агенцията е под въпрос. Заради кризата опозицията поиска парламентарен вот на недоверие към премиера, но Янша оцеля след гласуването в края на февруари.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС


Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01