Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Очаква се възобновяване на масовата ваксинация до дни

Снимка: БГНЕС

До края на идната седмица може да се възобнови масовата ваксинация срещу коронавируса, тъй като се очакват още 56 хил. ваксини на „Пфайзер/Байонтех“ и на „Модерна“, съобщи пред БНР - "Хоризонт" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите му, и трите ваксини, които се използват у нас, нямат повече нежелани ефекти от препаратите, поставяни години наред на децата. 

Според проф. Тодор Кантарджиев страната ни не е ощетена значително при разпределянето на ваксините в Европейския съюз. “Водят се преговори на високо политическо ниво за копиране на невъзможността на обещаното от фирми, на което им е платено”, заяви той. 

В момента се чака писмено становище на европейския регулаторен орган за качеството на ваксината на „Астра Зенека“, за да се възобнови масовата имунизация у нас, каза още епидемиологът, изтъквайки, че качеството и нежеланите ефекти на ваксината са били “малко преекспонирани”.

Цялото интервю на Явор Стаматов с проф. Тодор Кантарджиев можете да чуете ТУК

Още от категорията

Започна актуализацията на Google Maps и Street View в България

Автомобилите на Гугъл отново са в България и до месец октомври ще актуализират картите си. Последно подобна актуализация за Google Maps и Street View у нас е правена през 2019-а, но тази година тя ще бъде много по-мащабна и ще включва съвсем нови..

публикувано на 13.05.21 в 13:58

Под 6 на сто са новозаразените с коронавирус за денонощието

657 са новите случаи на C ovid -19 в страната сочи Единният информационен портал. При направени 11 106 теста за денонощието позитивни са 5,9% от пробите . В столицата новите случаи са 151, в Пловдив - 64, във Варна – 55, а в Благоевград – 44...

публикувано на 13.05.21 в 09:05

БХК: 2020-а постави сериозни предизвикателства към правата на човека в България

Пандемичната 2020 година показа колко важен е въпросът за точния баланс между ограничаване на правата на гражданите и опазване на здравето на населението. Бяхме свидетели на затваряне на държави, невъзможност за пътувания и преминаване на..

публикувано на 12.05.21 в 11:48