Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще бъде домакин на многонационални учения на въоръжените сили

Снимка: mod.bg

България се подготвя за участие в широкомащабните военни учения Defender Europe  21 и Steadfast Defender – 21. Те ще се състоят в периода май-юни под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ за Европа и Африка и на Щаба на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.

Defender Europe 21 ще се състои основно в Черноморския регион на Балканите и Естония. То започва през март с предислоциране на сили и средства по море от САЩ до 8 европейски държави и ще продължи до средата на юни т.г.. В него ще участват над 30 000 военнослужещи от 26 държави членки на НАТО и страни партньори. Основната цел е да се усъвършенства подготовката и оперативната съвместимост между участниците при едновременното осъществяване на отбранителни операции на повече от 30 военни полигона в 14 страни.

Steadfast Defender – 21 е свързано с учението Defender Europe – 21. То ще се състои от средата на май до началото на юни. България ще участва в него основно с осигуряване на логистична поддръжка като страна домакин за транзитно преминаващи сили и средства.

През май и юни нашата страна ще бъде домакин на многонационалното учение Saber Guardianи тактическото учение Trojan Footprint South. На територията на страната ще се състоят и учението Swift Response - 21 и командно-щабното учение Defender Europe. Български военни формирования ще участват и в тактическото учение Decisive Strike в Република Северна Македония, което също е част от Saber Guardian.

Съставил : Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25