Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни Татяна Лолова

"Аз не съм звезда, аз съм слънце", казваше на шега актрисата

Снимка: Ани Петрова

На 87-годишна възраст си отиде голямата българска театрална, филмова и телевизионна актриса Татяна Лолова. "Аз не съм звезда, аз съм слънце", казваше на шега актрисата. 

Родена е на 10 февруари 1934 г. в София. Баща й е българин, а майка ѝ - от руско-украински произход. Татяна Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в София. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в трупата на Сатиричния театър, предаде програма „Христо Ботев“ на БНР.

Татяна Лолова е ярка актриса с широк диапазон на комедийно-сатиричното изображение, но и с разтърсващ драматичен талант.

Носителка е на множество награди за творческата си работа.

Татяна Лолова ще остане в паметта на поколения българи с уникалното си сценично присъствие.

„Аз не умея да се пестя, винаги пея като за последно” – казва героинята на Татяна Лолова в „Дуенде" - моноспектакълът, който актрисата игра пред препълнени зали в продължение на 15 години.


Татяна Лолова винаги е подчертавала, че връзката й с Националното радио има богата история. "Работила съм в редакция „Хумор, сатира, забава” на БНР, чела съм поетични текстове в ефир. Години наред водих предаване в редакция „Народна музика”. Харесвам българския фолклор, но не мога да изпея добре дори една народна песен. Въпреки това гласът ми „влизаше” в домовете на хиляди, може би милиони почитатели на нашата традиция. По онова време получавах много писма от слушатели, които следяха предаванията. Участвала съм и в емисиите на френски език на Радио България. Тази медия означава за мен толкова много, че не мога да разкажа с няколко думи. А да говоря дълго не ми се иска", споделя в интервю за Радио България легендарната актриса. 

Превъплътила се в множество роли в театъра, киното и телевизията, тя не без основание е наричана фурия, стихия, неизвестен летящ обект, актрисище, велика, титанична. Нейната откровеност, ранимост, сила и мъдрост в красивата й 80-годишнина са съхранени в документалният филм „Портрет на една дама” на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев.

Предлагаме ви песента „Кутийка за спомени“ в изпълнение на Татяна Лолова от октомври 2020 г., по проекта „Пеещи артисти“.


Поклон пред паметта ѝ!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще си сътрудничи с Австралия, Румъния, Хърватия и Сърбия в областта на културното наследство

Министърът на културата Найден Тодоров подписа два важни международни документа, благодарение на които ще си сътрудничим с Австралия, както и с Румъния, Хърватия и Сърбия в областта на изучаването, опазването и популяризирането на културното наследство,..

публикувано на 25.07.24 в 17:49

Партия "Възраждане" представи свой компютърен шрифт "Руница"

Проект на нов български компютърен шрифт "Руница" представи на пресконференция в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. "Решихме да възродим това българско наследство, като направим шрифт, с който да можете да превръщате кирилицата в..

публикувано на 25.07.24 в 13:47

Тунелът под Шипка остава оплетен в административни процедури

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова съобщи при изслушване в парламента, че оптимистичният срок за започване изработването на техническия проект за тунел под Шипка е през 2025 г., предаде БТА. Причината е, че тази година ще..

публикувано на 25.07.24 в 13:40