Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мистерията на Странджа планина и нейните богатства

Снимка: strandja.bg

Развитието на туризма у нас накара много българи и чужденци да търсят по спокойни и уединени места, в които да избягат от пренаселените градове и някои курорти. А Странджа, която все още се слави като една от най-неизследваните български планини, предлага редица предизвикателства за хора с приключенски дух и е само на 20 километра от град Бургас.

В Странджа се съхранява и един от най-прочутите обичаи - нестинарството, характерен за някои от селата там. За местните хора фолклорът е специален тъй като ги „дарява с някои от най-щедрите дарове – сила, здраве, любов и утеха“, както казва в интервю за Радио България народната певица Златка Ставрева.

Магда Пушкарова

И докато тя е позната на ценителите на фолклорното изкуство като „бялата лястовица на Странджа“, планината пази жив спомена за още една легендарна певица – незабравимата Магда Пушкарова – вдъхновение и пример за днешните изпълнители на странджански фолклор.

Родена преди 103 години в Малко Търново, в семейство на бежанци от Одринска Тракия, тя от малка научава множество песни за странджанските герои Петко и Индже Войвода, за нестинарите... През 1951 година е сред първите певици, поканени в Националния ансамбъл за народни песни и танци, лично от неговия създател – Филип Кутев. Заедно с това тя записва и над 100 странджански песни за Българското национално радио, както и седем дългосвирещи плочи, издадени още приживе с нейни песни. Магда Пушкарова изнася и множество концерти из цяла България. Преди да си отиде от този свят през 2006 година, певицата живее в родната си къща в Малко Търново, превърната след смъртта ѝ в Музей на странджанската песен.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: strandja.bg, Петър Папакочев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05