Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Клавирно дуо Генова & Димитров

За поредните световни премиери, отговорността и вълнението

Снимка: личен архив

Четвърт век на сцената отбелязва клавирното (и житейско) дуо Аглика Генова и Любен Димитров (Genova&Dimitrov). Известни по цял свят със своята концертна, преподавателска и звукозаписна дейност, те сякаш имат всичко – престижни награди, сериозни успехи, признание. 

Несъмнено притежават и нестихващ изследователски дух, защото са истински откриватели на музикални съкровища, които те с нескрита радост и вълнение споделят със своята публика. След интегралното издание на произведения от Рахманинов за две пиана и четири ръце, предстои нов албум, посветен на творчеството на Ейми Бийч.


„И двата диска са свързани с нашия юбилей – споделя Любен. –  Като предварителен камбанен звън се появи албумът с произведения на Рахманинов – един изключително известен композитор. От друга страна –  записахме творби на Ейми Бийч (1867-1944), живяла по същото време, но останала почти неизвестна, единствено защото е била жена-композитор. Само един факт, който е достатъчно красноречив за времето и порядките, господствали по онова време – когато се омъжва, Ейми Бийч подписва предбрачен договор, според който може да изнася само два концерта годишно и да публикува свои произведения единствено с разрешението на съпруга си. Да припомня,че в историята на САЩ нейната Галска симфония е първото подобно произведение, създадено от жена и това не е единственият ѝ принос. След смъртта на съпруга си, Ейми Бийч започва да изнася концерти по света, талантът ѝ просто „разцъфва“. С нейното творчество се запознахме през 1997 г., като състезатели (след това победители) в Dranoff International Two Piano Competition. От Лорета Драноф, основател на конкурса, с която имахме щастието неведнъж да разговаряме за американската култура, научихме много. Когато станахме артистични директори на конкурса, включихме произведения на композиторката в репертоарния избор на участниците. И за наша радост много млади изпълнители се обръщат към тази музика."

Сред произведенията в предстоящия албум, са „Вариации върху балкански теми“ (Variations on a Balkan Themes), в които Ейми Бийч е използвала и български фолклорни песни. Как са достигнали до нея тези интонации?„Общувала е с много различни хора на изкуството, особено когато започва да концертира активно – разказва Аглика. – Предприема пътувания в много страни, посетила е и Балканския регион. За нас беше чудо когато прочетохме, че сред опусите ѝ се съдържа такава творба. Никога не сме предполагали, че ще имаме шанса да я запишем. Произведението е прекрасно. Ейми Бийч остава вярна и на своите ирландски корени – в „Сюита за две пиана“ ще чуете старинни ирландски мелодии. Като богатство на романтични емоции, музиката ѝ донякъде е близка до тази на Рахманинов, но може да се определи и като неокласицизъм. Откриваме много джаз хармонии, нюанси, цветове. Има изключително много изненади, шокиращи ритми, бушуваща необузданост на хармоничния свят и в същото време – изчистеност на линиите. Всичко това впечатли и тонмайсторите, които правиха записите в Кьолнското радио (Westdeutscher Rundfunk Köln)


Записите на две от пиесите са световна премиера. Ето как изпълнителите са получили нотния материал за тях:

„Това също беше интересен момент – прочутата Библиотека на конгреса на САЩ (The Library of Congress) разсекрети архивите си специално за тези записи по молба на Women's Philharmonic Advocacy, базирана в Бостън. Получихме копия на „Вариациите на балкански теми“ (авторска версия за две пиана) и „Три пиеси за четири ръце“ – пояснява Любен, а Аглика допълва, че произведенията ще бъдат издадени под тяхна редакция. Другите две пиеси в новия проект са „Сюита за две пиана“ и „Летни сънища“.

Всеизвестно е, че да си пръв изпълнител е свобода, но и отговорност. „На първо място ние усещаме отговорността, а не свободата. Когато излизат рецензии, не търсим думите за нашето изпълнение, а за музиката, която сме изпълнили. Стараем се ярко „да пледираме“ за композиторите и творбите чрез интерпретацията си.“


Така е и при новите записи, които двамата нямат търпение да изпълнят на живо.

„Това е едно съкровище, останало скрито учудващо дълго – продължава Аглика. – В тези несигурни времена, когато много хора си задават въпроси за смисъла на живота, ние си припомняме за творбите които сме върнали към сценичен живот и това осмисля всички трудности. Става дума не само за музика на Ейми Бийч, а и на Панчо Владигеров, Рахманинов. За мен без класическата музика светът е немислим, няма друго изкуство, което така да пречиства и хармонизира душата.“


Още от категорията

Празнуваме музиката днес

На 1 октомври по традиция отбелязваме Световния ден на музиката. Празникът е учреден от Международния съвет за музика при ЮНЕСКО през 1974 г., по предложение на тогавашния му президент Йехуди Менухин. Големият цигулар, диригент и общественик е убеден, че..

публикувано на 01.10.22 в 08:15
Георги Димитров

Диригентът Георги Димитров получи наградата "Акад. Марин Големинов" – 2022

На 28 септември, рождения ден на Марин Големинов, в родния му град Кюстендил, по традиция се връчва награда на негово име. Тя се присъжда от авторитетно жури, в което участват известни музиканти, общественици и представители на общината. Носителят на..

публикувано на 29.09.22 в 14:10

Европейската джаз мрежа избра София за домакин на годишната си среща

Най-големите джаз фестивали на Европа избират София за провеждането на професионална среща за джаз на Стария континент. Европейската джаз конференция за пръв път ще се проведе от 22 до 25 септември в Софи я, като това е първото по рода си събитие в..

публикувано на 22.09.22 в 07:20