Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на второ място в Европа по разнообразие на птици

Обикновен пчелояд (Merops apiaster)
Снимка: slrb.bg

На 1 април отбелязваме Mеждународния ден на птиците. Със своите 426 вида птици България е на второ място по този показател в Европа, но тя е и сред най-богатите държави по биологично разнообразие на Стария континент. У нас се срещат застрашени видове като царския орел, белоглавия лешояд и други хищни и водолюбиви птици.

Сред най-редките ни птици е ловният сокол, от който са останали 4-5 двойки. Това каза за БНР Варна Владимир Добрев от Българското дружество за защита на птиците. От египетския лешояд у нас се срещат около 26 двойки, което е около 60% от балканската популация на вида. Само край Атанасовското езеро в Бургас в комплекс „Пода“ могат да се видят над 300 вида птици.

За всички 426 вида птици в България можете да научите, част от тях да видите и дори да чуете ТУК.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Роженски манастир “Свето Рождество Богородично”

Копие на чудотворната икона в Роженския манастир събира много богомолци за храмовия празник

Роженският манастир “Свето Рождество Богородично” ще отбележи днес храмовия си празник с литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица, благославяне на манастирския курбан и раздаването му за здраве. След като пред 1761 г. манастирът губи..

публикувано на 08.09.24 в 06:00

Топла неделя почти без валежи

В неделя ще бъде слънчево. Следобед над източните и планинските райони ще има временни увеличения на облачността, но почти няма да вали. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София – около 27°. Над планините ще бъде предимно..

публикувано на 07.09.24 в 18:30
Румен Радев

Румен Радев очаква ЦИК да контролира изпълнението на разпоредбите на Изборния кодекс

“ Очаквам ЦИК да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите от Изборния кодекс .” Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Раднево, където участва в тържеството по повод 60-годишнината от обявяването на града. “ Тук не става..

публикувано на 07.09.24 в 12:49