Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Католическата общност в България празнува Възкресение Христово

Католическата катедрала в град Раковски
Снимка: БГНЕС-архив

Тази вечер се отслужва пасхално бдение, предизвестяващо възкресението на Иисус Христос. За разлика от миналата година, сега на него могат да присъстват миряни, но при спазване на строги мерки за безопасност.

Енорийският свещеник във Варна Яцек Вуйчик призова вярващите сами да изберат храма или онлайн службите преди Светлия празник. 

В град Раковски, където живее най-голямата католическа общност у нас, месата започва в 20 часа, информира БНТ. Миналата година заради пандемията богослуженията за големия празник в града можеха да се посетят единствено онлайн. Утре празникът ще бъде отбелязан със служби в 7:00, 10:00 и 18:00 часа.

Католиците в България представляват малко над един процент от населението на страната. Историята на католицизма в България ни връща в Средновековието, когато монаси от Францисканския орден от днешна Босна предприемат поклонническо пътуване до Светите земи. Пътят им води през България, тогава част от Османската империя. Една група от тези монаси остава в нашите земи и по поръчение на Ватикана поставят началото на католическата църква в България. Още за българските католици можете да прочетете в публикация от колекцията на „Радио България“ ТУК

Още от категорията

40 години от покушението срещу папа Йоан Павел ІІ

Днес се навършват 40 години от покушението срещу папа Йоан Павел ІІ на площад „Свети Петър“ в Рим. В съучастие в атентата от 13 май 1981 г. е набеден българинът Сергей Антонов, служител в представителството на БГА „Балкан” в Рим. Новината за..

публикувано на 13.05.21 в 06:15

Днес почитаме Светите равноапостоли Кирил и Методий

Днес Българската православна църква отбелязва деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий , създатели и разпространители на славянската азбука - глаголица. Признание за апостолската и културната дейност, която двамата..

публикувано на 11.05.21 в 06:15

Томина неделя е днес

Последният ден от Светлата седмица след Възкресение Христово   наричаме Томина неделя. Почита се паметта на апостол Тома – един от 12-те Христови ученици, известен с прозвището си Неверни. Един от емблематичните епизоди в житието на светеца..

публикувано на 09.05.21 в 05:50