Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трапезата на българина в очакване да възкръсне вярата

Снимка: zajenata.bg

И докато в католическия свят Възкресение Христово отмина, то православните християни са едва в средата на Великденските пости, които продължават до 2 май тази година. Отказването от храна и въздържанието от определени продукти е част от историята и религията на всеки народ. Според православните канони се пости всяка сряда и петък от седмицата, а по-дългите пости,  продължаващи  около месец и половина са преди Коледа и Великден. Пости се и в навечерието на 29 юни – деня на светите апостоли Петър и Павел, както и две седмици преди 15 август – Успение Богородично, летни пости.

Ако погледнем рационално на постите ще видим, че отказването от животинските продукти е естествен начин да пречистим организма си от тежката традиционна зимна кухня, изпълнена с много месо, сланина и мазнина. Да подготвим тялото си за физическата работа, която предстои през пролетта и лятото. 

Според исторически сведения още от периода ХV – ХVІІІ век ястията на българина се приготвяли “скромно, но чисто”, от “разнообразни и добри по качество продукти”. На трапезата се слагало това, което е произведено. На голяма почит били варивата, които заемат специално място в много ритуални практики – жито, булгур, леща, грах.  Но по време на постите именно първите зелени стръкчета коприва, киселец, лапад и лобода са сред основните храна. Както и грижливо съхранените през зимата лук, чесън и всички бобови растения.

А кой продукт помага да изкарате постите най-лесно и защо традиционните пълнени чушки и сърми са се правели с булгур, а не с ориз може да прочетете в публикацията „Българската традиционна кухня по време на пости“ в колекцията на Радио България.

Редактор: Весела Кръстева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Декемврийската празнична броеница започва с дните на светците Варвара, Сава и Никола

Започва поредица прекрасни декемврийски празници, които ще ни отведат до светлините и споделените мигове на уют и обич, споделени с най-близките ни в Коледната нощ. "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща" – така народът ни мъдро описва..

публикувано на 04.12.23 в 11:05
Маргрет Николова

Маргрет Николова – една естрадна легенда на 95

Своя 95-и рожден ден отбелязва днес легендарната естрадна певица Маргрет Николова. Родена в София през 1928 г., започва да се занимава с музика от малка. През 1951 г. завършва Българската държавна консерватория с две специалности – пиано и..

публикувано на 10.10.23 в 10:15
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15