Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 април - Международен ден на авиацията и космонавтиката

Отбелязваме 60 години от първия полет на човек в Космоса

Юрий Гагарин, 12 април 1961 г.
Снимка: Ройтерс

По повод Международния ден на авиацията и космонавтиката, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще посетят Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Двамата ще поздравят командно-преподавателския състав и курсантите, ще разгледат и битовия корпус, изцяло ремонтиран в последната година, съобщават от пресцентъра на военното министерство.


ВВВУ „Георги Бенковски“ е неразривно свързано с овладяването на Космоса. Негови възпитаници са и двамата ни космонавти, които наредиха България сред космическите страни, както и учените, участвали в създаването на апаратури за изследване на космическото пространство.  

За Международния ден на авиацията и космонавтиката (12 април) и по случай 60 години от първия успешен полет в Космоса, Музеят на авиацията в Крумово, разположен в близост до летището в Пловдив, представя фотоизложбата „Когато илюминаторът беше хоризонт“. В експозицията са включени и част от снимките, направени от първия ни космонавт Георги Иванов по време на полета на космическия кораб „Союз-33“. 


За любителите на историята е подготвена и специална презентация „Юрий Гагарин в България“, която разказва за посещението у нас на първия човек, летял в Космоса с космическия кораб „Восток 1“. Използвани са архивни снимки от фонда на Музея, съхранили еуфорията по време на посещението на Гагарин в София, Пловдив, Казанлък, Плевен, Варна.

Плевен ще се включи в отбелязването на годишнината с инициатива на Регионалната библиотека "Христо Смирненски". Две тематични изложби ще разкажат за първия пилотиран полет в космоса и за посещението на Юрий Гагарин в Плевен през май 1961 година. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01