Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

200 години от рождението на Георги Раковски

Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 г.
Снимка: Община Бургас

14 април 1821 г. е рождената дата на Георги Стойков Раковски - възрожденец, революционер, пръв идеолог и организатор на националноосвободителното движение в България, публицист и радетел за народна просвета и книжнина. „Раковски е необикновено крупна личност в епохата след Кримската война. Импулсивен дух, волева натура, фанатичен патриот, той води бурен живот, обречен на идеала – Свободата на България“ – пише проф. Михаил Арнаудов, изследовател на делото и творчеството на Раковски.

С името на Раковски е свързана и първата у нас революционна поема „Горски пътник” (1857 г.). Тя се предхожда от "Предвестник Горскаго пътника" - брошура от две части - публицистична и стихотворна, в която са публикувани първите статии на Раковски. Малко след това Раковски създава „Първи план за освобождение на България”, в който се обръща към българите с думите: „човек, който няма гражданска независимост, той не съществува на този свят“, и че „с меч са българите своята свобода изгубили, с меч пак трябва да си я върнат!”. 


През април 1862 г. в Белград той учредява ръководен орган на освободителната борба – Привременно българско началство, което трябва да ръководи делата за подготовката на българите за въстание. Две години по-рано създава и вестник „Дунавски лебед“, който, заедно с в. „Българска дневница” (юни – октомври 1857– бел. ред.), поставя началото на българския революционен печат.

Георги Раковски основава Първа българска легия (1862 г.) – войскова част с числен състав от около 600 млади българи, някои от тях ученици по това време в Одеса, Виена и Белград. В легията участват войводи, бивши хайдути и бъдещи организатори на националната революция, сред които Васил Левски, Стефан Караджа, Иван Кършовски, Ильо Марков и др. Георги Раковски остава в паметта на българина и с един позив за въстание от 1 август 1862 г. В него той пише: „…нека никой не чака от другите да го освободят. Нашата свобода от нас зависи”. Опитът му се превръща в теоретична основа за следващото поколение български революционери, в лицето на Васил Левски и водачите на Априлското въстание от 1876 година...


За ролята и значението на Раковски, говори и фактът, че огромен брой български училища у нас и по света  днес носят неговото име.

В навечерието на 200-годишнината от рождението на Георги Раковски група изследователи на живота и делото му, а също потомци от рода му и следовници на идеите му, обединени в национална асоциация, излязоха с официално предложение 14 април да бъде обявен за Ден на Раковски.  

В родния град на Раковски - Котел, днес ще бъде открит барелеф на идеолога на националното освобождение. Вечерта ще се проведе и тържествена заря-проверка. Множество събития, посветени на делото на Георги С. Раковски ще има в цялата страна - вижте ТУК.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: Архив, Национален исторически музей, Община Бургас

Още от категорията

Днес почитаме Светите равноапостоли Кирил и Методий

Днес Българската православна църква отбелязва деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий , създатели и разпространители на славянската азбука - глаголица. Признание за апостолската и културната дейност, която двамата..

публикувано на 11.05.21 в 06:15

Томина неделя е днес

Последният ден от Светлата седмица след Възкресение Христово   наричаме Томина неделя. Почита се паметта на апостол Тома – един от 12-те Христови ученици, известен с прозвището си Неверни. Един от емблематичните епизоди в житието на светеца..

публикувано на 09.05.21 в 05:50

Почитаме Св. Йоан Кръстител

Според църковния календар днес почитаме Св. Йоан Кръстител - братовчед и предшественик на Исус Христос. Известен още като Йоан Предтеча, именно той предсказва идването на Месията. На шестия ден след Великден православните християни отбелязват Светла..

публикувано на 08.05.21 в 09:58