Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 години от рождението на Георги Раковски

Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 г.
Снимка: Община Бургас

14 април 1821 г. е рождената дата на Георги Стойков Раковски - възрожденец, революционер, пръв идеолог и организатор на националноосвободителното движение в България, публицист и радетел за народна просвета и книжнина. „Раковски е необикновено крупна личност в епохата след Кримската война. Импулсивен дух, волева натура, фанатичен патриот, той води бурен живот, обречен на идеала – Свободата на България“ – пише проф. Михаил Арнаудов, изследовател на делото и творчеството на Раковски.

С името на Раковски е свързана и първата у нас революционна поема „Горски пътник” (1857 г.). Тя се предхожда от "Предвестник Горскаго пътника" - брошура от две части - публицистична и стихотворна, в която са публикувани първите статии на Раковски. Малко след това Раковски създава „Първи план за освобождение на България”, в който се обръща към българите с думите: „човек, който няма гражданска независимост, той не съществува на този свят“, и че „с меч са българите своята свобода изгубили, с меч пак трябва да си я върнат!”. 


През април 1862 г. в Белград той учредява ръководен орган на освободителната борба – Привременно българско началство, което трябва да ръководи делата за подготовката на българите за въстание. Две години по-рано създава и вестник „Дунавски лебед“, който, заедно с в. „Българска дневница” (юни – октомври 1857– бел. ред.), поставя началото на българския революционен печат.

Георги Раковски основава Първа българска легия (1862 г.) – войскова част с числен състав от около 600 млади българи, някои от тях ученици по това време в Одеса, Виена и Белград. В легията участват войводи, бивши хайдути и бъдещи организатори на националната революция, сред които Васил Левски, Стефан Караджа, Иван Кършовски, Ильо Марков и др. Георги Раковски остава в паметта на българина и с един позив за въстание от 1 август 1862 г. В него той пише: „…нека никой не чака от другите да го освободят. Нашата свобода от нас зависи”. Опитът му се превръща в теоретична основа за следващото поколение български революционери, в лицето на Васил Левски и водачите на Априлското въстание от 1876 година...


За ролята и значението на Раковски, говори и фактът, че огромен брой български училища у нас и по света  днес носят неговото име.

В навечерието на 200-годишнината от рождението на Георги Раковски група изследователи на живота и делото му, а също потомци от рода му и следовници на идеите му, обединени в национална асоциация, излязоха с официално предложение 14 април да бъде обявен за Ден на Раковски.  

В родния град на Раковски - Котел, днес ще бъде открит барелеф на идеолога на националното освобождение. Вечерта ще се проведе и тържествена заря-проверка. Множество събития, посветени на делото на Георги С. Раковски ще има в цялата страна - вижте ТУК.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: Архив, Национален исторически музей, Община Бургас



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна Светата Четиридесетница - време на духовно пречистване

От днес започва Великият пост, най-дългият в календара на Православната църква. Първата и последната седмица се спазва строг пост и освен животинските и млечни храни, които са изключени през целия период на постене, не са позволени растителни мазнини..

публикувано на 18.03.24 в 09:13

В Брадвари честваха древния празник на слънцето и огъня Невруз

В силистренското село Брадвари на 17 март отбелязаха традиционният пролетен празник на алианите Невруз.За събитието организирано от Сдружението „Алеви“ и кметството в селото дойдоха гости от много селища в Североизточна България, политически и..

публикувано на 17.03.24 в 17:06

Навлизаме във Великите пости без духовен пастир

"И прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците ни…" Всеки християнин помни смисъла на тази фраза от Господнята молитва, защото около нея е изградено Христовото учение за любовта и прошката. Знае, че който не е способен да прости,..

публикувано на 17.03.24 в 04:30