Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български деца се учат на екологична култура в нова кампания

Снимка: Югозападното държавно предприятие

Първата по рода си образователна кампания "Гората и климатичните промени" с участието на експерти по горска педагогика започна на територията на Югозападното държавно горско предприятие. Специалисти по горите запознават децата с промените в климата, с работата на лесовъдите, както и с различните видове горски дървета и животни. 

Предвидени са уроци по създаване на устойчиви на промените в климата гори, чрез използването на контейнерни фиданки от сухоиздържливи видове, като черен бор и различни видове дъб.

Кампанията е съвместна инициатива на Сдружение "Горичка" на известната ни тенисистка Магдалена Малеева и Съюза на лесовъдите в България. В мобилен павилион "Горичка в количка", оборудван с десетки игри, образователни материали за горите и инструменти за залесяване, учениците от първи до четвърти клас ще придобиват "на терен" новите знания

Първи в кампанията взеха участие учениците от основните училища в община Якоруда - най-южната точка на маршрута на инициативата. През следващите седмици образователният павилион ще посети общините Белица, Симитли, Благоевград и Банско. После ще се отправи към областите Благоевград, София, Кюстендил, Пазарджик, Смолян, Шумен и Русе. 

Очаква се повече от 1000 деца, в над 50 училища, да бъдат приобщени към каузата и усилията на лесовъдите за опазване на горите и адаптирането им към климатичните промени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25
Гвардейски представителен духов оркестър

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25