Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Български деца се учат на екологична култура в нова кампания

Снимка: Югозападното държавно предприятие

Първата по рода си образователна кампания "Гората и климатичните промени" с участието на експерти по горска педагогика започна на територията на Югозападното държавно горско предприятие. Специалисти по горите запознават децата с промените в климата, с работата на лесовъдите, както и с различните видове горски дървета и животни. 

Предвидени са уроци по създаване на устойчиви на промените в климата гори, чрез използването на контейнерни фиданки от сухоиздържливи видове, като черен бор и различни видове дъб.

Кампанията е съвместна инициатива на Сдружение "Горичка" на известната ни тенисистка Магдалена Малеева и Съюза на лесовъдите в България. В мобилен павилион "Горичка в количка", оборудван с десетки игри, образователни материали за горите и инструменти за залесяване, учениците от първи до четвърти клас ще придобиват "на терен" новите знания

Първи в кампанията взеха участие учениците от основните училища в община Якоруда - най-южната точка на маршрута на инициативата. През следващите седмици образователният павилион ще посети общините Белица, Симитли, Благоевград и Банско. После ще се отправи към областите Благоевград, София, Кюстендил, Пазарджик, Смолян, Шумен и Русе. 

Очаква се повече от 1000 деца, в над 50 училища, да бъдат приобщени към каузата и усилията на лесовъдите за опазване на горите и адаптирането им към климатичните промени.

Още от категорията

Българските консулски служби в Русия отново издават визи за руски граждани

Българските консулски служби на територията на Руската федерация възобновиха приема на документи и издаването на визи за всички руски граждани, желаещи да пътуват до страната ни.  Компанията VFS Global, в чиито 59 изнесени визови центрове в Русия също..

публикувано на 05.05.21 в 18:26

Карантина и проследяваща гривна за българите пристигащи в Абу Даби

Абу Даби изисква за пристигащите от България граждани PCR тест и карантина, като ще им се поставя и проследяваща гривна. Това предвиждат новите правила за влизане в емирството, които са в сила от 3 май 2021 г., съобщи българското външно министерство...

публикувано на 05.05.21 в 13:08

Под 6% са положителните проби за Covid-19 за денонощието

367 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 6 206 теста в последния почивен ден за Великден. Положителните проби са 5,9%, сочи Единният информационен портал. Във всички области новите случаи са под 100. Най-много са новозаразените..

публикувано на 05.05.21 в 09:23