Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Демократична България" с предложения за промени в Конституцията и Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Още в първия работен ден на новия парламент „Демократична България” внесе предложения за законодателни промени в Конституцията и Изборния кодекс. Предлага се намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, както и той да бъде избиран от парламента с мнозинство от три пети или 144 депутати, а не от Висшия съдебен съвет, както е сега, предаде репортерката ни Добрина Карамболова.

Законопроектът за промени в Изборния кодекс предвижда централната избирателна комисия да има статут на независим професионален орган, да отпадне квотният принцип при формирането й, а мандатът на настоящата комисия да бъде прекратен. Проектът предлага и въвеждане на гласуване по пощата. Според вносителите това ще улесни българите в чужбина, както и хората с увреждания, които често са затруднени да упражнят правото си на глас, предаде БНТ.


Още от категорията

Политическата картина след предсрочния парламентарен вот

Пътят за промяна в управлението на България е открит - така журналистът Иван Гарелов коментира резултатите от вота, при които разликата между първата и втората парламентарни сили е изключително малка – под 1 %. Макар и да излязат с минимален аванс..

публикувано на 12.07.21 в 11:18

При 95% обработени протоколи ГЕРБ-СДС е първа с крехка преднина

6 партии и коалиции се очаква да оформят новия 46 парламент на България след предсрочните парламентарни избори на 11 юли. До преброяването на последните протоколи от секционните избирателни комисии под въпрос остава кой ще е крайният..

обновено на 12.07.21 в 08:03

Първи политически реакции след вота

Разместване в първата тройка на партиите, които ще имат участие в 46-то Народно събрание показа паралелното преброяване на Агенция „Галъп“, партньор на БНР в отразяването на вота. Ето и реакциите на политическите сили след обявяването на първите..

публикувано на 12.07.21 в 00:15