Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултациите при президента за съставяне на правителство приключиха

| обновено на 19.04.21 в 19:37
Снимка: БГНЕС

Среща с най-голямата парламентарна група в 45-то Народно събрание постави началото на консултациите при президента за съставяне на ново правителство. „Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление“. Това изтъкнапрезидентът Румен Радев пред представителите на коалицията ГЕРБ – СДС. Той напомни, че макар да имаме правителство в оставка и премиер в отпуск „отговорността за управлението на България тегне върху това правителство по силата на българската Конституция, докато премиерът и министрите не предадат ключовете от своите кабинети на следващото правителство“. Необходими са оперативни и отговорни действия за съставяне на кабинет, заяви държавният глава.

ГЕРБ: Имаме готовност, очакваме да ни връчите мандат


Ние сме готови с предложение за състав на Министерски съвет и очакваме да ни връчите мандат като първа политическа сила, каза Десислава Атанасова, която говори от името на коалицията ГЕРБ-СДС.

„Явяваме се с ясната отговорност, че пред държавата стоят редица предизвикателства. Все още не е отминала здравната пандемия, предстоят икономически и социални предизвикателства и осъзнаваме отговорността, която носим и непросредствено след изборите уведомихме, че сме готови да излъчим състав на Министерския съвет, който много бързо може да започне ежедневната си дейност със справяне с пандемичната обставока и всички други предизвикателства“, каза още Атанасова.„Очаквам, че патосът който владя НС в първите дни, ще отмине и всички заедно ще вземаме отговорни решения за държавата“, изтъкна тя в заключение.

ИТН: Ще обявим намеренията си, след като получим мандата


Втори на масата на консултациите седнаха представителите на новия политически субект в Народното събрание – „Има такъв народ“. „Във вас са вперени погледите на българите“ – каза президентът Румен Радев на срещата си с тях и допълни: „ГЕРБ ясно изразиха готовност да съставят правителство. Вие, народните представители, ще кажете дали ще се случи. Ако правителството на ГЕРБ не бъде прието, ако въобще бъде внесено, отговорността ще се падне на вас. Вашата роля е отговорна, очакванията към вас ще растат“.

„Има такъв народ“ ще обяви намеренията си, след като получи мандат за съставяне на правителство, каза заместник-председателят ѝ Тошко Йорданов след консултациите при президента.„Ако изобщо може да се стигне до кабинет, то е с другите две партии от протестите. Така че каквото сме казали, това ще направим. Предварително не говорим какво ще се случи ако… или да гадаем“, уточни Йорданов.

БСП: Ще подкрепим правителство на ИТН, но при четири условия

При консултациите на президента Румен Радев с парламентарно представените политически сили стана ясно, че БСП ще подкрепи правителство на втората политическа сила „Има такъв народ“, ако бъдат потърсени за консултации.


„Смятаме, че сега е необходимо да се състави стабилно правителство предвид социалната, икономическа и здравна криза“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя добави, че правителството на „Има такъв народ“ ще бъде подкрепено при четири условия: да се предприемат спешни стъпки за преодоляване на икономическата и здравната криза, да започне задълбочена ревизия на управлението на ГЕРБ, да се изготви Планът за възстановяване и развитие и да се промени изборното законодателство.

ДПС: Бихме подкрепили правителство, предложено от новите партии в НС, при ясна програма и срокове за постигане на целите


ДПС също потвърди пред президента Румен Радев, че са готови да подкрепят кабинет на трите нови политически сили в парламента – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“.

„Очакваме да бъдат представени програмите и приоритетите на кандидатите за премиер и правителство“, каза лидерът на партията Мустафа Карадайъ. Той уточни, че сред приоритетите, на които ДПС ще настоява, са борбата с коронакризата, включително социално-икономически мерки и ускорена ваксинация, изготвяне на Плана за възстановяване и устойчивост и подготовка на държава за следващия оперативен период.

Демократична България: Стабилно управление е възможно само с мандат на ИТН


Здраво и стабилно управление може да има само с мандат на партия „Има такъв народ (ИТН). Такава теза изтъкна председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов пред президента Румен Радев. Срещата бе част от консултациите, които държавният глава провежда с парламентарно представените партии за нов кабинет: Тези, които искаха промяна, избраха да възложат надеждата си за реализиране на ново управление на „Има такъв народ“. Ако те потърсят нашата подкрепа, ние сме готови на отговорни и конструктивни разговори, посочи Иванов. Според него „Демократична България няма основания да очаква евентуален мандат за съставяне на правителство, тъй като е пета по численост парламентарна група. Христо Иванов смята, че не бива да бъде отхвърлян и вариантът за предсрочни избори.

„Изправи се! Мутри вън!“: Бихме подкрепили правителство на партиите на протеста


Коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ би подкрепила правителство с участието на партиите на протеста – „Има такъв народ“ и „Демократична България“, но не и такова, излъчено от партия ГЕРБ на Бойко Борисов. Това заяви по време на консултациите при президента съпредседателят на парламентарната група Мая Манолова:„Евентуално връчване на третия мандат е слабо вероятно да бъде насочено към нашата парламентарна група, която се състои от 14 депутати, но смятаме че той може да способства за осъществяване на взаимодействие между партиите на промяната“.

По думите й, „хората очакват сформиране на стабилен кабинет, който да застане зад обикновените граждани, зад българския бизнес и да върне доверието в българските институции“.

Изправи се! Мутри вън!“ беше последната парламентарна формация, с която президентът Румен Радев проведе консултации. 

Държавният глава ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание - ГЕРБ-СДС, във вторник, 20 април.

Снимки: БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51