Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 70-годишнината на ансамбъл „Филип Кутев“ в сегашно време

Разговор с новия му директор Георги Андреев

7
Снимка: philipkoutev.com

Преди 70 години, точно на Международния ден на труда, е първият концерт на Държавния фолклорен ансамбъл, който днес носи името на своя основател Филип Кутев. Указът за създаването му е издаден доста по-рано,  но провеждането на конкурси и съставянето на хор, оркестър и танцов състав отнема месеци. Ето защо първата изява пред публика се приема и за рождена дата на тази престижна национална институция.

През годините авторитета на Ансамбъла са градили някои от най-известните народни изпълнители – певиците Вълкана Стоянова, Верка СидероваНадка Караджова, Янка Танева, кавалджията Никола Ганчев. Както и композиторите Красимир Кюркчийски, Стефан Драгостинов, Живка Клинкова, хореографката Маргарита Дикова и много, много други. Дълги години директор на Ансамбъла беше Елена Кутева, дъщеря на Филип Кутев. В началото на 2021 г. начело застана Георги Андреев, който винаги е твърдял, че за него работата в Ансамбъла е удоволствие, поле за експерименти и творчество.

Георги Андреев
„По-голямата част от моя съзнателен професионален живот е минала в него – споделя композиторът. – Започнах работа като диригент на оркестъра още преди да завърша НМА „Панчо Владигеров“. Това е една от причините да не емигрирам, както направиха много мои връстници, тръгнали да търсят възможности за изява извън страната. Още в периода на студентството си аз бях вече реализиран като музикант. След  27 години работа мога да кажа, че познавам Ансамбъла в детайли, с  всичките му качества и перспективи. Това е един състав с огромна история. Дал е началото, начертал е пътя за развитие на жанра, който в същността си е професионално изкуство, сътворено на базата на фолклорни първоизточници.“

Днес в почти всеки по-голям град на страната ни има фолклорен ансамбъл, създаден по модела на „Филип Кутев“, а в репертоара на народните и академичните ни хорове неизменно присъстват обработки или авторски песни на неговия създател.


Филип Кутев има две огромни заслуги, извън ролята му на композитор – казва още Георги Андреев. –  Той възкресява народната музикална култура, която е била почти изгубена. В подражание на новите западни образци, навлезли у нас около Освобождението, градският фолклор процъфтява, за сметка на селския. В този смисъл ролята на Филип Кутев е огромна. Освен че възражда фолклора, той го поставя на професионална основа, превръщайки го в сценично изкуство, претворено от композитори и хореографи.


Това, което винаги ме е възхищавало в Ансамбъла е духът, усещането, че именно тук се издирват, съхраняват и развиват традициите ни. Възхищава ме ентусиазмът на всички артисти – хористи, оркестранти, танцьори, защото заплатите, които получават са повече от нищожни. Единствената мотивация, която кара хората да работят, е любовта към това, което правят и убеждението, че са част от нещо, за което си струва човек да отдава силите си, независимо какво е финансовото възнаграждение. Разбира се, ще направим всичко възможно да променим това, но е въпрос на време.

В момента за планове не може да става дума, но нашите цели са Ансамбълът да се развива в посока, която досега не е била застъпена сериозно. Става дума за адекватното представяне на неговите блестящи възможности в условията на една съвсем нова медийна среда. По повод 70-годишнината планираме голям концерт в Зала № 1 на НДК през есента, в който ще представим най-доброто от класическия ни репертоар, съвременни произведения, включително и премиери.“

Снимки: БГНЕС, БНР - Ани Петрова, philipkoutev.com, Facebook / @PhilipKoutev

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05