Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс за българските ученици във Великобритания по случай 24 май

Снимка: БГНЕС

Българското училище “Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон и дипломатическото ни представителство на Острова обявяват конкурс за учениците от гимназиалните класове на българските училища в Обединеното кралство. С него ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. 

Крайният срок за участие в надпреварата е 24:00 часа на 24 май 2021 г., информира чрез уеб сайта си посолството. 

Конкурсът е с две възможности за теми, една литературна и една историческа, като всеки участник може да избере една от двете. Българчетата са призовани да коментират мисълта “Нашата писменост и нашият език са нашето най-трайно духовно отечество” или да пишат по темата за свободата и държавността в контекста на живота, борбите и трагичния край на българския цар Самуил.

Всички заинтересовани български неделни училища във Великобритания следва чрез директора или друг определен учител да изпратят на имейла на посолството ни (embassy.London@mfa.bg) есетата на своите ученици от гимназиалния курс (8-12 клас), проявили желание да участват в конкурса.  

Оценките ще бъдат поставени от специално жури от българското училище “Иван Станчов” в Лондон, като предварително творбите ще бъдат приведени в анонимен вид от страна на посолството, за да няма съмнения в честността на конкурса.

Победителите в двете направления на конкурса ще бъдат поканени лично от посланика ни като избрани участници в инициативата “Посланик за един ден”.

Подробности можете да прочетете ТУК

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Танцьорите от българската фолклорна група "Бременските танцьори" в Германия си търси нови попълнения

Днес сънародниците ни от фолклорна група за народни песни и танци "Бременските танцьори" в немския град Бремен започва репетициите си за новия творчески сезон. Фолклорната формация е създадена през септември 2016 година към Немско-българското сдружение..

публикувано на 18.09.24 в 06:25

Български ученици в Рим съживяват паметта за първото българско училище в Чипровци, създадено през 1624 г.

Едно необичайно откриване на новата учебна година направиха учениците и учителите от българско училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим и Флоренция.  На събитието присъстваха посланикът на България в Италия Н.Пр. Костадин Коджабашев, както и Монсеньор..

публикувано на 16.09.24 в 15:05
Снимка: Българско школо „Розова долина” в Тотнъм, Лондон

396 български училища зад граница отварят врати за новата учебна година

Над 32 000 български деца в 43 страни на 6 континента събира първият училищен звънец във всички 396 български неделни училища по света, регистрирани за учебната 2024-2025 г. Над 2000 учители отново ще предават знания на малките ни сънародници – не..

публикувано на 16.09.24 в 06:15