Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Днес почитаме Светите равноапостоли Кирил и Методий

170 години от първото честване на делото на Солунските братя

Снимка: БГНЕС

Днес Българската православна църква отбелязва деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, създатели и разпространители на славянската азбука - глаголица.

Признание за апостолската и културната дейност, която двамата просветители извършват на Стария континент, е обявяването им за съпокровители на Европа (заедно със Св. Бенедикт) от папа Йоан Павел ІІ, на 31 декември 1980г.

Именно в Рим Солунските братя Кирил и Методий извършват своята културна революция, с която разрушават мита за свещените езици за проповядване на Новия завет (латински, гръцки и иврит) и проправят пътя към християнската просвета – не само на славяните, но и на всички средновековни народи. Затова и на иконите неизменно биват изобразявани като книжовници и просветители, държейки в ръка свитък със създадената от тях азбука. Днес името им олицетворява духовния мост между източните и западните християнски традиции, както и културното единение на Европа.

Днес се навършват 170 години от първото честване на паметта и делото Солунските братя.

Историята му тръгва от епохата на Българското Възраждане, когато на 11 май 1851г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Солунските братя. Денят 11 май е общият църковен празник на двамата светии. Първите писмени сведения за отбелязването на празника намираме в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857г. празникът е почетен в българската църква „Свети Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. Година по-късно този ден е отбелязан и в Пловдив, последван от Шумен и Лом през 1860г., от Скопие през 1862 г. и Варна през1863 г.. След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът започва да се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар денят остава 11 май.

В навечерието на 11 май 2021г. в Пловдив се проведе традиционното шествие, с което десетки ученици и учители от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив отбелязват патронния празник школото. „ Все още е жив духът на празника, основан още преди Освобождението“, споделиха 12-токласници, които се включиха в шествието, начело на което бе иконата на Светите братя. Писмеността ни е съхранила като българи, това предаваме с обич, радост и гордост на децата, подчерта учителката им по история Мария Пашкулева.

А защо 11 май е известен още като Денят на България в бразилския град Сао Пауло и как датата се обвързва с училищата ни зад граница ще разберете от материала ни „Розите на България“ в неделното училище в Сао Пауло от колекцията на Радио България.

Съставил: Весела Кръстева

Снимки: БГНЕС и Архив/Община Пловдив


Още от категорията

Празник на Светия Дух

С тържествени служби православната църква чества деня на Светия Дух. Празникът е подвижен и винаги се пада 51 дни след Великден, непосредствено след Петдесетница. Това са и последните празници от Великденския цикъл. На този ден Светият Дух се спуснал над..

публикувано на 21.06.21 в 11:43
Петдесетница

Христовата църква отбелязва Петдесетница

На петдесетия ден след Възкресение Христово, отбелязваме рождения ден на Църквата - Петдесетница . Това е един от най-големите, най-велики християнски празници, който по тържественост се нарежда до Рождеството и Възкресението на Иисус Христос. На..

публикувано на 20.06.21 в 06:00

Изложба илюстрира хилядолетната история на град Черноморец

През изтеклата седмица в музея „Свети   Никола“ на град Черноморец бе открита археологическа изложба под наслов „Черноморец – паметници на хилядолетната история“. Експозицията може да бъде посетена до края на месец октомври и представя непоказани..

публикувано на 19.06.21 в 10:35