Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуална среща на български писатели зад граница

Снимка: president.bg

Български писатели и поети от Еквадор, Бразилия, Аржентина, Канада и САЩ се включиха в организирана по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова виртуална литературна среща „Народността не пада там, дето знанието живей“. На срещата президентът Румен Радев посочи, че страната ни трябва да поддържа по-тясна връзка с достойните българи, пренесли българското слово на хиляди километри от родината. „България е навсякъде по света, където има човек, който говори, мисли и сънува на български“, подчерта Радев.

Участниците единодушно подкрепиха идеята на вицепрезидента Йотова за създаване на Български национален културен институт, чиято основна цел е да разшири културното влияние на България по света. „Концепцията ни е готова, имаме подкрепата на различни среди в България и сред сънародниците ни в чужбина. За съжаление, в предишната изпълнителна и законодателна власт не срещнахме воля да реализираме тази идея“, каза Йотова.

Следващата среща с български автори от Австралия и Африка ще се проведе в навечерието на 24 май. Разговорите са продължение на виртуалните инициативи, с които във време на пандемия вицепрезидентът се опитва да достигне до повече българи зад граница и техният глас да прозвучи в родината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20