Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вижте кои са любимите песни на българите в историята на Евровизия

Виктория Георгиева
Снимка: eurovision

„Waterloo“ на АВВА e любимата песен на европейците сред всички, участвали в 65-годишната история на конкурса „Евровизия“. Това показват резултатите от гласуването в класацията „Евровизия Топ 50“, което приключи в навечерието на тазгодишното издание на конкурса.

Българската аудитория обаче има други фаворити. If Love Was a Crime“ (2016) на Поли Генова е любимата песен на българите, сред всички участвали през годините в конкурса „Евровизия“.



Следва я „Beautiful Mess“ на Кристиан Костов (2017) на второ място и „Вода“ на Елица и Стунджи (2007) на трето. На четвърта и пета позиция българите са поставили два шведски хита Euphoria (Loreen,2012) и „Waterloo“ (ABBA, 1974).

Шест от любимите на българите 10 хита от „Евровизия“ са български песни, участвали в конкурса, става ясно от допитването.

Преди два дни с официална церемония в Ротердам беше сложено официалното начало на „Евровизия 2021“.

„Остават броени дни до полуфинала на 20 май и нямам търпение да изпълня Growing Up is Getting Old на най-голямата музикална сцена, сподели българската представителка на конкурса тази година Виктория Георгиева. „Обичам да пея за лични истории, това е начинът, по-който публиката може да се свърже с моята музика, казвайки си „тя е като мен“. Искам да покажа на хората, че ме е грижа за тях. С тази песен искам да им напомня, че трябва да обичаме семействата си, да ценим близките си, защото животът е кратък.“


Българската песен ще се конкурира на полуфинала с представителите на 16 страни – Сан Марино, Естония, Гърция, Чехия, Австрия, Полша, Молдова, Исландия, Сърбия, Грузия, Албания, Португалия, Финландия, Латвия, Швейцария, Дания. Финалът е на 22 май.

Дали песента Growing Up is Getting Old ще се нареди сред фаворитите на европейската публика, предстои да разберем. Ако е успяла да докосне сърцето ви, можете да я подкрепите на 20 май.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25