Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отлага се пускането на втората газова връзка към Гърция

Иван Иванов
Снимка: БГНЕС

Българо-гръцката газова връзка, по която трябва да идва газ от Азербайджан, няма да е готова до средата на 2022 г., каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов."Дадохме съгласие по искането, което постъпи от компанията ICGB за удължаване срока за въвеждане в експлоатация на интерконектора "Комотини - Ст. Загора" за 30 юни 2022 г. Това е обозримият период, през който ще трябва да се използва връзката „Неа Мисемврия - Сидерокастро-Кулата“ за алтернативни доставки.А те са абсолютно необходими за България, защото чрез тях може да се влияе  положително за потребителите върху цената на природния газ", обясни Иванов.Той предупреди също, че капацитетът за доставки по сегашната връзка е резервиран едва до септември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20