Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Андрей Хадживасилев: Детските филми трябва и да образоват

Възражда ли се детското игрално кино в България?

Младият актьор Мартин Паунов за успехите си на сцената и екрана

Кадър от филма „Войната на таралежите”, 1979 година, режисьор Иванка Гръбчева
Снимка: архив

Поколения българи са израснали с „вечните“ детски филми от 60-90-те г. на миналия век, снимани под вещото ръководство на „бащата на българското детско кино“ Димитър Петров, Иванка Гръбчева и цяла плеяда талантливи български сценаристи и режисьори. След почти 20-годишно затишие, с появата на няколко сериала и филми преди няколко години започна възраждане в създаването на продукциите за деца. Режисьорът Андрей Хадживасилев обяснява този „феномен“ така:

„Филмите за най-малките зрители са изключително важни и както авторите, така и продуцентите осъзнаха, че трябва да правим родно изкуство за тях. В България имаме по-лимитирани условия, но смятам, че можем да конкурираме чуждите заглавия с интересни сюжети, и то такива, които са близки до българските деца и те да се припознават по-лесно в героите. А освен да забавляват, филмите трябва да са и образователни, да възпитават добродетели у децата. Липсват и трябва да има повече такива продукции, затова се посветих на тази тема“ – отбелязва творецът.

Андрей Хадживасилев с децата-актьори от филма „Случаят Кюри”, 2017 г.
Младият режисьор приема възраждането на детското игрално кино като лична кауза. Не само защото харесва детските филми и открива в тях възможност да прави качествени проекти и допълващи образователни инициативи, но и защото обича работата с деца:

„За мен е по-лесно да работя с деца, тъй като всичко е непринудено, те са по-свободни, а когато дадено дете си допадне с ролята, всичко става много истинско. Визуалната култура на публиката се е повишила драстично и нашите филми трябва да са конкурентни като техническо качество и сюжет. Трябва много да се работи по този въпрос, за да направим стратегия и позитивна вълна, с която да се създават и подкрепят повече филми за детската аудитория.“

Андрей Хадживасилев е категоричен, че в България има много талантливи деца, а едно от тях е младият актьор Мартин Паунов. Наричат го „голямата надежда на българската сцена”, „момчето с огромен талант”. Той е само на 13 години, но зад гърба си има многобройни участия в реклами, сериали и игрални филми. За първи път е забелязан на крехката 6-годишна възраст и буквално израства на театралната сцена.

Мартин Паунов (вдясно) в ролята на Хъкълбери Фин в постановка на Сатиричния театър
В малкото свободно време Мартин предпочита да се види с приятели, защото животът на един актьор е доста натоварен – училище, снимки, репетиции. Младежът е световен вицешампион по карате-до. Споделя, че тренировките понякога трудно се вписват в ежедневието му, но никога не е мислил да се откаже и се кани на следващото състезание да стане световен шампион. Всъщност, спортът му е помогнал много:


„Каратето ми даде огромен старт в актьорското майсторство, защото ме беше възпитало на дисциплина, бях изградил двигателна култура, която е неизменна част от актьорската професия – казва Мартин. – Колкото до таланта – изискват се сериозни усилия за развиването му, или поне аз съм положил сериозни усилия, защото един талант без усилия ще бъде погубен.”

С неподправено чувство за хумор актьорът разказва за срещите с почитателите си, които често го разпознават по улиците, но не смята, че славата го е променила:

Не съм се променил, но съм израснал, претърпях огромен път на своето вътрешно развитие. Винаги е имало хора, които ме подкрепят, и когато съм започвал да се възгордявам, са заставали пред мен, плясвали са ми един „духовен” шамар и са ми помагали да стъпя на земята.”

Андрей Хадживасилев и Мартин Паунов на снимачната площадка
Мартин Паунов е голям фен на българското детско игрално кино от далечните години и е убеден, че старите детски филми никога няма да бъдат забравени. Самият той иска да изиграе роля във фантастичен филм или екшън, а най-голямата му мечта е някой ден да излезе на червения килим и да получи „Оскар”. Разбира се, не се ограничава само до тези две мечти, но пази другите в тайна, за да могат да се сбъднат.

Снимки: архив и личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20