Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Гостуваме на българското училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк

10
Снимка: Личен архив

8 български училища в чужбина от общо 245 (по списъка на Министерството на образованието и науката за учебната 2021/2022 година) носят името на поета и революционера Христо Ботев, чиято памет почитаме на 2 юни. Пред патрона си днес свеждат глави учители и ученици от български образователни средища във Великобритания, Германия, Испания Франция и САЩ. Едно от тях - училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк, дава знания за родния език, за културата, историята и географията на България на деца от няколко щата в Америка.

Това е най-голямото българско училище на територията на 5 съседни щата – Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът, Делауеър и Пенсилвания" – обяснява Дима Маркова, училищен ръководител и преподавател по български език и литература: 

Дима Маркова
"Ние предлагаме обучение на деца от 1 до 12 клас, което е изключително постижение за всяко училище, намиращо се и функциониращо извън България. Повечето предлагат обучение от 1 до 6 клас, а след това, заради нарасналите си ангажименти в основното си училище, децата започват да се отказват. При нас този процес не съществува. Ние имаме вече седем випуска, завършили 12 клас. А учениците, записани през тази учебна година при нас, са около 140. Не мога да дам точна бройка, защото записването продължава и след началото на учебната година. Въпреки че при нас децата са билингви, а често – учат и трети език, успехът по български език и литература и по история в нашето училище е „Отличен, 5.50“. Всичко това е голям кредит, който трябва да бъде даден на тези деца, защото те са с шестдневна учебна седмица – пет дни в американското и един ден в българското училище. За мен това са едни малки герои. Справят се успешно, дори в ученето от разстояние“.

Елена Константинова е 1 клас в нюйоркското училище „Христо Ботев“. Казва, че всичко в училище ѝ харесва, както и, че се справя сама с компютъра по време на онлайн обученията.

„Учим как се пишат буквите, пеем и танцуваме. Много е лесно – обяснява малката Елена. - Любимата ми буква от българската азбука е „Е“. Защото моето име започва с нея“. Христо Ботев е името на моето училище. А Христо Ботев е един много специален човек за България“.

Виолета и Калина Игън са сестри. И двете, наред с американско училище, посещават и българското – „Христо Ботев“. Виолета споделя, че освен на училище, ходи на балет и на български народни танци.

„Родена съм в САЩ, на 16 години съм, в 10 клас в американското и българското училище. И двете училища много ми харесват. В българското обичам най-много литературата. В момента четем романа „Тютюн“ на Димитър Димов и той много ми харесва. Понякога се затруднявам, тъй като имам много домашни от американското училище, имам да пиша и за българското, но се справям. Знам, че е важно да знам български език. От малка го говоря, а и с мама у дома винаги си говорим на български - чета книги, гледам телевизия, слушам българска музика. Така поддържам езика“.

По-малката сестра на Виолета – Калина, казва, че обича най-много географията. Въпреки че изпитва известни затруднения в часовете по български език, често разказва на американските си приятели за България.

„Затруднявам се малко да чета стари текстове по литература. По-трудно ги разбирам. Но сестра ми и майка ми ми помагат. Моите приятелки също знаят за България, интересуват се. Често им показвам снимки – от Пловдив, от морето“.

Алекс Тодоров е на 12 години и също е част от училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк. И той говори български от малък, а най-любимият му предмет е историята.

„Тя е много по-интересна от американската. За мен създаването на България и Освобождението са най-интересните периоди от българската история. В училището имаме още театрално студио, школа по български народни танци, организираме различни тържества, свързани с празници като Коледа, Великден, Нова година, Трети март и други. Много пъти през лятото идваме в България. Моите баби и дядовци са там, братовчедите ми, лелите и чичовците ми също са там. Харесва ми да бъда на плажа в Бургас, метрото в София, всички паметници и планините, в които ходим“.

Чуйте „Аз съм българче“ по Иван Вазов, в изпълнение на Лора и Тео:


Снимки: Личен архив на Дима Маркова и Фейсбук страница на училище „Христо Ботев“ - Ню Йорк

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Алина Пейогло и Мария Бабова са победителите в "Диктовката по български език" в Молдова

281 души се включиха в конкурса "Диктовка по български език", организиран в Молдова по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В I категория - от 13 г. до 19 г., победител е Алина..

публикувано на 29.05.23 в 14:54
Созопол

В Созопол представят талантите на България от различни краища на света

От 5 до 15  юли 2023 г. Созопол ще бъде домакин на 17-ия сезон на  Международния младежки фестивал на изкуствата „Музите”, организиран от Сдружение „Музите” и община Созопол под патронажа на Вицепрезидента на Република България със съдействието на..

публикувано на 27.05.23 в 08:04
Снимка: Генерално консулство на България в Лос Анджелис

Две нови организации ще популяризират българските достижения сред обществеността на Лас Вегас

Голяма българска делегация, предвождана от генералният консул на България в Лос Анджелис Бойко Христов постиха кметството на Лас Вегас, за да получат официално прокламацията, с която 24 май бе обявен за Ден на българското културно наследство в Лас..

публикувано на 25.05.23 в 12:15