Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и САЩ остават в режим на активен диалог по всички въпроси

Еврокомисията следи събитията в страната ни без коментар

Снимка: архив

Върховенството на закона е в основата на демократичния процес във всяка правова държава. В отношенията с нашите партньори и съюзници недвусмислено сме споделяли убеждението си, че борбата с корупцията във всичките й форми следва да бъде безусловен наш принципен и практически приоритет. Това се казва в официалната позиция на българското Министерство на външните работи за оповестените от Държавния департамент на САЩ санкции по закона "Магнитски" спрямо български физически и юридически лица.

"В качеството си на стратегически партньори България и САЩ поддържат устойчив и резултатен Стратегически диалог. В този смисъл и въз основа на установените през годините традиции на взаимодействие изразяваме увереност, че София и Вашингтон остават в готовност за диалог по всички въпроси от споделен интерес", се казва в изявлението.

„Това, което се случва сега с налагането на санкции от страна на Службата за контролна чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ натри български лица за значителната им роля в корупцията в България, е изключително сериозен сигнал спрямо България и спрямо нашите европейски партньори", коментира пред БНР Руслан Стефанов, директор на икономическата програма в Центъра за изследване на демокрацията. По думите му, "САЩ ще започнат сериозно да използват инструменти за предотвратяване на корупцията, която е един от най-съществените елементи за нарушаване на човешките права".

Същевременно стана ясно, че Еврокомисията следи внимателно случващото се в България в контекста на годишния доклад за върховенството на закона, но няма да коментира вътрешни политически събития. Вторият за годината анализ за върховенството на закона в страните-членки ще бъде оповестен през юли.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34