Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Eвроинтеграцията трябва да стъпва върху необратими резултати

Среща на българския президент с премиера на Албания в София

Снимка: БГНЕС

Евроинтеграцията на страните от Западните Балкани е в интерес на целия регион и на ЕС. България ще продължи да подкрепя усилията на своите съседи в този процес. В това увери българския президент Румен Радев премиера на Албания Еди Рама, който е на посещение у нас. На срещата между двамата Радев е потвърдил подкрепата на София Албания да започне преговори за членство в ЕС. 

"България високо оценява постигнатото от Албания за изпълнение на критериите за членство, включително и към националните малцинства в страната, сред които е и българското. От изключително значение е евроинтеграцията да стъпва върху устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседство в региона, за което Албания е отличен пример", коментира Радев.

Гостът открои интереса на албанските младежи към българските университети и отправи покана водещо българско висше училище да открие филиал в Албания.

Снощи Еди Рама се срещна и със служебния премиер Стефан Янев, от когото също е получил уверения за подкрепата за Албания по пътя на европейското ѝ членство. 


Още от категорията

БСП продължава преговорите с ИТН за кабинет

Ескпертна група на БСП продължава преговорите с „Има такъв народ“, „Изправи се! Ние идваме“ и „Демократична България“ за съставяне на кабинет. Това реши Националният съвет на партията със 120 гласа „за“ и един „против“ . Преговарящите от името на..

публикувано на 25.07.21 в 16:47

ДПС към ИТН: Безусловна подкрепа няма

Повечето от идеите на ДПС и „Има такъв народ“ съвпадат, но безусловна подкрепа няма. Така обобщи консултациите на партията си с "Има такъв народ" за съставяне на кабинет лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. „ Няма да предлагаме министри, но персоналният..

публикувано на 25.07.21 в 13:40
Корнелия Нинова

ИТН и “БСП за България” ще продължат разговорите за съставяне на кабинет

“Има такъв народ” проведе консултации за съставяне на правителство и с парламентарната група на “БСП за България”. Левицата оцени разговорите като първа добра крачка към диалог за намиране на съгласие за съставяне на правителство. Според лидера Корнелия..

публикувано на 24.07.21 в 15:28