Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eвроинтеграцията трябва да стъпва върху необратими резултати

Среща на българския президент с премиера на Албания в София

Снимка: БГНЕС

Евроинтеграцията на страните от Западните Балкани е в интерес на целия регион и на ЕС. България ще продължи да подкрепя усилията на своите съседи в този процес. В това увери българския президент Румен Радев премиера на Албания Еди Рама, който е на посещение у нас. На срещата между двамата Радев е потвърдил подкрепата на София Албания да започне преговори за членство в ЕС. 

"България високо оценява постигнатото от Албания за изпълнение на критериите за членство, включително и към националните малцинства в страната, сред които е и българското. От изключително значение е евроинтеграцията да стъпва върху устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседство в региона, за което Албания е отличен пример", коментира Радев.

Гостът открои интереса на албанските младежи към българските университети и отправи покана водещо българско висше училище да открие филиал в Албания.

Снощи Еди Рама се срещна и със служебния премиер Стефан Янев, от когото също е получил уверения за подкрепата за Албания по пътя на европейското ѝ членство. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45