Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орехът в народни песни и магически практики

Снимка: архив

Орехът е сред най-разпространените дървесни видове на Балканите, вирее чудесно и в други страни на Европа, Азия, Северна и Южна Америка и т. н. В България, още в началото на пролетта, тези дървета се разлистват и не след дълго вече са отрупани с малки зелени плодчета. Ядките на ореха са  богатите на белтъчини, мазнини, витамини, минерални соли, витамини. Имат голямо приложение в традиционните български ястия, в народната медицина, а олиото от орех се използва в козметиката, за профилактика на някои болести.
В българската традиционна култура откриваме много практики, свързани с ореха, с неговите листа, плодове и дървесина. Дървото се възпято в народните песни, споменава се в поверия и легенди, а листата и плодовете му са неизменна част от някои магически действия. За някои от тях ще научите от материала „Зелен се орех развива“ на Албена Безовска.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почитаме празника на светците Константин и Елена

Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда християнската религия като официална във Византия. Неговата майка Елена, открила кръста, на който бил разпнат Спасителя и построила няколко манастира в Светите земи. Откриването на..

публикувано на 21.05.23 в 04:05
Недялка Керанова

Спомен за Недялка Керанова

На 24 април се навършиха 82 години от рождението на Недялка Керанова – един от най-забележителните гласове в българския фолклор, отишла си без време от нашия свят през 1996 г. Напомни ни за нея нашият слушател и приятел от САЩ Норис Балабанян, чийто..

публикувано на 08.05.23 в 10:15
Снимка: Съюз на българските композитори

Да си спомним за Петър Ступел с песента "Закъснели срещи"

Днес се навършват 100 г. от рождението на композитора Петър Ступел . Роден на 27 април 1923 г. в София, той продължава традицията в семейството на професионални музиканти – учи пиано от ранна възраст и з авършва Държавната музикална академия "Панчо..

публикувано на 27.04.23 в 05:55