Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България отново e в предизборен ритъм

| обновено на 11.06.21 в 10:40
Снимка: БГНЕС

От днес България отново е в предизборна кампания, след като нито една от партиите в 45-ото Народно събрание, изборите за което бяха на 4 април т.г., не успя да излъчи кабинет. Новите избори са насрочени за 11 юли. Кампанията на кандидатите за народни представители ще продължи 29 дни, като ще приключи на 9 юли 2021 г. 10 юли е ден за размисъл и предизборната агитация е забранена.

Според Изборния кодекс, по време на предизборната надпревара за участие в 46-ото Народно събрание гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свободата да правят агитация в устна и писмена форма. Това може да става на събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги, като социалните медии и личните блогове не се считат за такива. Задължително условие е предизборната кампания да се води на български език.

В условията на епидемия от коронавирус, здравните власти съветват политиците да се погрижат за здравето на избирателите, провеждайки агитацията дистанционно, а срещите с хората да стават на открито при спазване на дистанция и с предпазни средства. За реда на провеждането на предизборните мероприятия отговарят организаторите, както и органите на МВР.

В следващите 30 дни е забранено публикуването на анонимни агитационни материали и такива, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. Не е позволено материалите да съдържат герба и/или знамето на Република България, както и тези на чужда държава, а също религиозни изображения и знаци. По време на предизборната кампания се забранява политическата агитация в държавния и общински транспорт, учреждения, институции или предприятия.


Задължение за обществените медии – БНТ и БНР, е да отразяват обективно и справедливо проявите на кандидатите, регистрирани от партиите, коалициите и инициативните комитети, при зачитане на тяхната равнопоставеност и значимост. Правилата за това се определят от Централната избирателна комисия. Предизборната кампания се отразява в обществените медии под различна форма, но задължително в определено и обозначено за целта време.

В срок до 7 дни след деня на вота, партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да премахнат поставените от тях агитационни материали.

Обект на предизборната агитация са всички български граждани, които към датата на изборите са навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода.

Предварителните данни на ЦИК показват, че в избирателните списъци са вписани 6 711 048 души. Изборният кодекс задължава българските граждани да участват в гласуването, но не предвижда санкция за негласувалите. За участие в изборите на 11 юли Централната избирателна комисия допусна 15 партии и 8 коалиции. Регистрираните към момента организации, които ще наблюдават протичането на изборния процес са осем една международна и 7 от страната. Българските граждани в чужбина имат срок до 15 юни, за да подадат предварително заявление за гласуване зад граница. Там, където има подадени поне 40 заявления, предстои да бъде разкрита изборна секция. Очакванията на Министерството на външните работи е секциите зад граница да достигнат 800 повече от два пъти над броя им на 4 април т.г.. 568 от тях се разкриват автоматично по новото правило в Изборния кодекс, а именно в посолствата и консулствата, както и на местата, където в последните пет години е имало поне една секция със сто избиратели.

Редактор: Йоан Колев

Снимки: БГНЕС, архив

Още от категорията

САЩ очакват ускоряване на процеса на евроинтеграция за Северна Македония

Днес в телефонен разговор президентът Румен Радев и американският държавен секретар Антъни Блинкен обсъдиха стратегическото партньорство между България и САЩ, санкциите по Глобалния закон „Магнитски“ срещу български физически лица и компании,..

публикувано на 11.06.21 в 19:12
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк застана начело на европейските либерали

На своя 41-ви конгрес Партията на европейските либерали АЛДЕ избра с голямо мнозинство българския евродепутат от ДПС Илхан Кючюк за един от двамата си президенти. Предвид продължаващите извънредни обстоятелства, събитието се проведе в хибриден..

публикувано на 11.06.21 в 15:35
Якуб Кулханек (ляво) и Светлан Стоев

България и Чехия интензивно обменят информация за взривовете във Върбетице

Между България и Чехия продължава интензивен обмен на информация по разследването на взривовете във военен склад във Върбетице, където беше замесено името на българския оръжеен търговец Емилиан Гебрев. Това стана ясно след среща между министъра на..

публикувано на 11.06.21 в 14:50