Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки трети в образованието е политически ангажиран

Снимка: БГНЕС

 Има сигнали за политически натиск върху учители и училищни директори по време на предизборни кампании, каза пред БНР служебният министър на образованието проф. Николай Денков. Всеки трети регионален началник в образованието е ангажиран с политическа дейност, твърди той. За министъра е изненадващо, че няма ясна законова забрана относно партийната политическа дейност в училищата.

Този пропуск трябва да бъде преодолян. Висшето образование е освободено от политически доктрини, в училищното образование също трябва да има изискване за деполитизация на системата", коментира проф. Николай Денков. Той определи като “сравнително успешна” настоящата учебна година, но подчерта, че това не бива да успокоява, тъй като не се забелязва качествен скок в представянето на учениците през последните години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

Окончателно: Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с година

Парламентът окончателно отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на енергийния пазар. Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7..

публикувано на 25.04.24 в 19:05

България днес – 25 април 2024 г.

Чикаго вече е в ритъма на българския фолклор. В американския град официално започна 14-ото издание на фестивала "Верея", откъдето предава специалният кореспондент на БНР Елена Цанева. На рождения си ден актьорът Ицках Финци в специално интервю за Радио..

публикувано на 25.04.24 в 19:00