Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

14 юни е Световният ден на доброволния кръводарител

Над 80% от кръводарителите у нас са родственици на нуждаещите се

Снимка: архив

Едва ли има нужда да убеждаваме някого, че дарявайки кръв, ще дари най-ценното – шанс за живот. Днешният ден е посветен на това, да се повиши осведомеността в световен мащаб за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти.

Всеки, който има желание и е осмислил, че кръводаряването е съвсем благородно и отговорно, може да дари кръв по всяко време на годината, казва директорът на Националния център по трансфузионна хематология  д-р Николай Николов. По думите му, това трябва да става не кампанийно, а целогодишно, за да има ритмично постъпване на кръв. Само така адекватно и спокойно ще могат да се подават на лечебните заведения кръв и кръвни продукти. Пандемията от Covid-19 обаче е оказала влияние и върху тази сфера от живота на българина.

„Има един спад, макар и не голям, на броя дарили кръв и кръвни продукти – казва д-р Николов в интервю за БНР-„Хр.Ботев“. – Сравнено с 2018 година, когато имахме покачване на броя на кръводарителите с около 3-4 %, през 2019 и 2020 година има едно намаление – между 3 и 6%, във всички центрове по трансфузионна хематология в цялата страна.“

С оглед развитието на епидемията от коронавирус и наличието на все повече ваксинирани граждани, излиза на преден план въпросът за правилата при даряване на кръв и кръвни продукти.

Всеки може да дари кръв 28 дни след положителен резултат от PCR“, уточни д-р Николов. Що се отнася до имунизациите, когато анти-ковид ваксината е двудозова, човекът няма право да дарява между двете дози, а също така и 28 дни след втората игла. Тези условия са валидни не само при кръводаряването, но и при даряването на реконвалесцентна плазма, уточни специалистът.


„До момента ние сме взели, обработили и подсигурили за експедиция към болниците над 3500 терапевтични дози от по 200 мл. До края на миналата година от Националния център подавахме реконвалесцентна плама към лечебните заведения в цялата страна, след което се включиха и регионалните центрове в Плевен, Стара Загора , Варна и Пловдив. Военна болница също започна от самото начало“, припомни д-р Николов.

Слоганът на днешния Световен ден на кръводарителя е „Дарете кръв, нека пулсира Животът в света.“ Целта е данасърчава всеки, който има възможност и чието здравословно състояние позволява, да стане редовен кръводарител и да даде своя безценен принос за това здравните системи по света да разполагат с необходимите количества безопасна кръв, както за извънредни ситуации и случаи на бедствия, така и в ежедневната грижа за стотици хиляди нуждаещи се пациенти. Според д-р Николай Николов в страната ни процентът на доброволните кръводарители се увеличава, макар и с малко, всяка следваща година. Но все пак:

„Процентът дарена кръв от близки родственици е все още голям – над 80%. Малко се спекулира с това, че няма да се подаде кръв на лежащо болни – такива случаи няма. Има моменти, когато има затруднения, особено с редки кръвни групи и се умоляват близките при възможност да дарят, тъй като вероятността сред тях да има някой със същата кръвна група е голяма.“

И понеже около всеки център по трансфузионна хематология има лица, които предлагат да дарят кръв срещу заплащане, д-р Николов уточни, че платеното кръводаряване е в резултат на действията на близки родственици и по никакъв начин не е обвързано с дейността на центровете за кръводаряване в България.

Съставил: Е. Каркаланова / по интервю на Мартина Кръстева, БНР- „Хр. Ботев“/

Снимки: архив

Още от категорията

Жълт код за опасни горещини в 16 области на България

Във вторник над страната ще е слънчево със слаб, предимно източен вятър. Затоплянето ще продължи и максималните температури ще са между 32° и 37°.  В София термометърът ще показва до 33° на сянка. Над Черноморието ще има лек бриз,..

публикувано на 26.07.21 в 16:15

Недостигът на медици и медицински сестри – хроничен проблем в здравеопазването

Над 500 медици напускат България годишно. Покрай Ковид кризата и натиска върху здравната система недостигът на здравни работници достигна критична точка. Статистиката е повече от стряскаща – в лечебните заведения недостигат 470 лекари и 26 000..

публикувано на 26.07.21 в 11:01

Добри треньори и родители превръщат деца с увреждания в хора, готови за успех

Боян е дете на 15 години от София, един от онези, които растат и успяват да се справят в живота, въпреки синдрома на Даун. Той е надскочил възможностите на повечето от връстниците си и е неколкократен медалист на Европейските игри за младежи с..

публикувано на 26.07.21 в 10:15