Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три мечета бяха спасени в Родопите

Снимка: moew.government.bg

Съдбата на три малки мечета в Родопите развълнува българската общественост. След поредната спасителна акция в района на Смолян, трета поред за десет дни, държавни експерти от региона, отговорни за съхраняването на видовото многообразие обсъдиха на работна среща мерките за предотвратяване на подобни инциденти и опазването на защитения вид.

Още след намирането на първите две малки мечета е извършена проверка на всички издадени разрешителни за лов. Прегледани са и записите от камерите, разположени в близост до местата, където са открити, но няма следи от бракониерство.

По думите на директора на Южноцентрално държавно горско предприятие инж. Здравко Бакалов, в момента кафявата мечка се намира в активен брачен период. Често поведението на мъжките може да доведе до прогонване на малките, за да може женската да се разгони отново. Горските специалисти не са спрели да търсят и други причини, но водещото обяснение за тях си остава биологията на вида.

Не на същото мнение е Владимир Тодоров от Института за биооразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, според когото малките мечета, намерени в Родопите, най-вероятно са загубили майките си заради бракониери. Мнението на всички специалисти е, че без майка малките мечета имат минимален шанс за оцеляване в дивата природа:

"Фактът, че спасяваме вече трето мече от една страна е хубав, защото даваме шанс на тези животни да бъдат опазени, от друга - следва да се анализират причините и да се засили контролът – каза пред БНР директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води в Смолян Екатерина Гаджева, организатор на срещата между институциите. – След поредната спасителна акция, отново бяха организирани обходи и от нашите специалисти, и от страна на колегите от горските стопанства. До момента не сме намерили убита майка или индикации за борба, кървави следи или нещо конкретно, което да ни доведе до изясняването на обстоятелствата.“

Мечетата, които бяха открити са здрави, на около 4 месечна възраст. Дали обаче са от една майка, може да бъде доказано със ДНК тест. В момента те се намират парка за танцуващи мечки в Белица, след което ще заминат за център за рехабилитация в Гърция. Там ще бъдат хранени по специален начин, без да имат контакти с хора, за да не свързват храната с човек. След около година ще бъдат върнати отново в България, където експертите по биоразнообразие ще ги маркират с нашийници, за да проследяват как се адаптират в природата.

Съставил: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Очакванията са разпространението на коклюш да отшуми в края на 2024 г.

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш..

публикувано на 26.04.24 в 12:05