Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

43 населени места в България отбелязват Международния ден на йога

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За седма поредна година светът отбелязва Международния ден на йога − здравословната практика, обявена от ЮНЕСКО за част от нематериалното културно наследство на човечеството. Официалната дата е 21 юни, но събитията, посветени на празника обикновено започват дни преди това.

Както и през 2020 г., той ще бъде отбелязан във време, когато пандемията на Covid-19 продължава да променя живота и поминъка на хората в световен мащаб, четем в сайта на ООН. Подчертавайки пораженията върху физическото и психическото здраве, при тазгодишното отбелязване на Международния ден на йога световната организация се фокусира върху „Йога за благополучие“ − как практиката на йога може да подобри цялостно здравето на всеки от нас. Трябва да се отбележи също, че Световната здравна организация споменава йога като средство за подобряване на здравето в своя Глобален план за действие за физическа активност. ООН предлага възможности за практикуване на йога в раздела за уелнес на своя сайт.

В България и в различни страни по света още преди дни бяха проведени масови йога практики на открито и онлайн. Централното събитие у нас е в неделя, 20 юни, между 16:30 и 20:30 ч. Мястото, което организаторите са избрали, е пространството пред НДК. Предвидени са презентации, практики по хатха йога, пранаяма, релаксация и др.

Международният ден на йога се отбелязва и в други градове на страната ни още от 2015 г., когато спонтанно се присъединява Пловдивският културен институт и започва да организира синхронно честване в своя град. Този пример бива последван с непринуден ентусиазъм от школите и практиците по йога в редица други градове − Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово и Перник. През годините броят на участващите градове се увеличава, присъединяват се и някои села. Тази година празникът се отбелязва в 43 населени места, при спазване на всички мерки за предпазване от вируса.
Честванията на Международния ден на йога в България се осъществяват под патронажа на посланика на Република Индия Н. Пр. г-н Санджай Рана. Събитието се организира от посолството на Република Индия в сътрудничество и с прякото участие на редица правителствени и неправителствени организации, сред които са Българска федерация по йога, Българска йога асоциация, фондация „Изкуството да живееш” – България,  Асоциация „Индия”, Индологическа фондация „Изток-Запад”, и с активното участие на всички широко представени школи по йога и десетки йога-клубове в България. 

Международният ден на йога е учреден от ООН по предложение на Шри Нарендра Моди, министър-председател на Индия, който казва: „Йога въплъщава единението на тялото и ума, на мисълта и действието, на ограничението и удовлетворението; йога е хармонията между човека и природата, и сама по себе си е холистичен подход към здравето и благоденствието.”

Снимки: Facebook / @idayofyogabulgaria, ЕПА/БГНЕС

Подкасти от БНР