Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Созополският остров „Св. Св. Кирик и Юлита” има шансове да се превърне в европейски културен център

Снимка: архив

На среща с посланика на Франция Н. Пр. Флоранс Робин, министърът на културата Велислав Минеков и вицепрезидентът Илияна Йотова обсъдиха възможността за създаване на Европейски център за култура и изкуства на созополския остров „Св. Св. Кирик и Юлита”. Скоро предстоят срещи и уточнения между българското Министерство на културата, френското правителство и управата на Лувъра, който подкрепя проекта.

По-рано днес, проф. Минеков съобщи пред медиите, че ще сезира прокуратурата за редица нарушения при реставрациите на паметници, извършвани от нелицензирани изпълнители, без проект и одобрения от Министерството на културата. Ведомството подготвя и писмо, в отговор на доклада на ОЛАФ, според който страната ни трябва да възстанови близо 4,5 млн. евро от ремонта на Ларгото. Ще се направи опит парите да не бъдат връщани на Европа, въпреки начина им на „усвояване“. Министър Минеков заяви, че ще продължи да изисква информация за действията на българската прокуратура по случая.


Още от категорията

Нова експозиция проследява пътя на Пловдив към модерността

На 6 септември 2021 г., когато честваме 136 години от Съединението на България,   гостите и жителите на Пловдив ще имат свободен достъп до най-новата експозиция на Регионалния исторически музей, наречена „Пловдив по пътя към модерния свят” ...

публикувано на 05.09.21 в 14:45

Фестивал за музика, театър и цирк на открито в София

Днес и утре на поляните в Южен парк 2 /зад хотел Хилтън/ в София ще се проведе Второто издание на Фестивала за музика, театър и цирк на открито "Топло фест". Всички събития ще бъдат между 16 и 22 ч. със свободен вход пред Центъра за съвременни изкуства..

публикувано на 04.09.21 в 07:40

Португалският филм "Морален код" взе голямата награда на "Любовта е лудост"

Португалският филм "Морален код" /Ordem Moral/ на режисьора Марио Барозо спечели голямата награда "Златната Афродита" на 29-то издание на Международния филмов фестивал "Любовта е лудост", който тази вечер се закрива във Фестивалния и конгресен център във..

публикувано на 03.09.21 в 17:49