Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Шопски празник“ в Елин Пелин – тържество на местния дух и идентичност

7
Снимка: Facebook /@ObshtinaElinPelin

„Светὸ требе да се върти около нас, а не ние около светὸ“ – пише в шеговития „Кодекс на шопа“. Елинпелинчани се позовават на това правило за седемдневния си празник, който започва на 21 и завършва на 27 юни. И светът има за какво да се удивлява на тези хора: за предаността към вековните традиции, богати на песни, хорà, обичаи, и на творчеството на големия български писател Елин Пелин – патрон на града. С невероятното си чувство за хумор и самоирония, също са световно измерими. Известни са с ината си, но и с душевната си мъдрост и практичност. Тяхната житейска философия ги прави непоправими оптимисти – нещо, от което се нуждае светът днес.

В този дух е и един шопски виц:  „Може дъжд да падне, може снег да ни затрупа, важното е времéто да не се развàли“. Ако споделите празника на жителите на гр. Елин Пелин, със сигурност ще чуете още „шопизми“. А в седмичната програма има за всекиго по нещо:

„Шопският празник е емблемата на града, тази година ще отбележим петдесет и второто му издание с мотото: „Помни миналото, гради бъдещето, пази традицията“ – разказва г-жа Ангелина Илиева, главен експерт на отдел „Образование и култура“. – Празникът присъства не само в културния живот на общината, но и в социалния живот на жителите и гостите на Елин Пелин. Началото на „Шопския празник“ датира от 1970 г., идеята е на Благой Стратев, наш съгражданин. Тогавашният кмет Стоян Кирилов и културните дейци, много от които вече не са сред нас, се заемат с много ентусиазъм. Седемте дни на празника включват различни тематични събития, които дават възможност за изява на културата, бита на шопите, но и на гостите.


Честванията започват от 21 юни – това е селищният празник „Свети Дух“. Този ден е под мотото „Християнство и вяра“. Вторник е ден на литературата. Ще има две интересни събития: среща-разговор с детския писател Кирил Назъров, също вече утвърдилото се „литературно кафене“, което тази година ще бъде под мотото: “Елин- Пелиновият дух и духовитост“. Среща-разговор с местни творци – автори на шопски хумор. Сряда посвещаваме на децата. Ще има детско утро „Захарно петле“ с участие на деца от детските градини от община Елин Пелин, а вечерта от 18 ч. е концертът на детски певчески и танцови състави. Четвъртък (24 юни) е денят на спорта. На стадион „Васил Левски“ в град Елин Пелин ще има интересни състезания, заедно с много емоции. 


На 25, 26, 27 юни са концертите на фолклорните състави от община Елин Пелин и на гостите – изпълнители от цяла България. Празнува не само шопът, докосваме се до богатото традиционно наследство от различните фолклорни области на страната ни. Пожелаваме си поредното издание на „Шопския празник“ да е истинско тържество на шопския дух и идентичност, и да покажем с гордост, че ние шопите сме много ценни хора.“

Снимки: Facebook /@ObshtinaElinPelin

Галерия

Още от категорията

Уникални песни и традиции пазят жителите на квартал в сърцето на Хисаря

Всички познават Хисаря като туристически град с многовековна история и   22 минерални извора, от които блика вода с доказани лечебни свойства. През всички сезони на годината тук се стичат туристи – българи и чужденци, привлечени от природните..

публикувано на 13.08.21 в 11:35

Най-старият панаир в България събира майстори от цялата страна

Край Троянския манастир, в с. Орешак, близо сто майстори от цялата страна отново се събират на традиционния панаир на занаятите, който продължава от 13 до 15 август, съобщават организаторите. Панаирът води началото си още от втората половина..

публикувано на 13.08.21 в 08:55

Всеки българин е пазител на традициите – с песен, танц или дори с наниз от мъниста

Топлите летни вечери са най-подходящото време през годината за организиране на традиционни родови срещи под открито небе. Те са вълнуващи, защото обикновено на тях присъстват много роднини или приятели, които отдавна са напуснали малкото село или..

публикувано на 04.08.21 в 13:13