Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отбелязваме Черешова Задушница

Снимка: архив

Днес е Черешова задушница. Името ѝ идва заради сезона на черешите. След заупокойната обща молитва в храма, православните българи си подават варено жито, питка, вино, череши, сладкиши и др. с думите „Бог да прости!“ покойниците. Вярващите не се заемат с къщна работа, за да насочат мислите си към преминалите в отвъдното свои близки. 

В Календара на Българската православна църква задушниците са три и се отслужват в съботите преди Великия пост, преди Петдесетница и преди Архангелов ден. 

Още от категорията

Снимка: Национален политехнически музей

Авиатор заснема красотата на родината и я превръща в пощенски марки

На 1 май 1879 г. влиза в обращение първата българска пощенска марка, с изобразен изправен лъв в профил, с корона на главата и надпис „Българска поща”. Но тъй като след Освобождението страната ни все още не разполага със собствена парична единица, за..

публикувано на 05.08.21 в 11:10

Почитаме 118 години от началото на Илинденско-Преображенското въстание

С множество прояви в Пловдив, Русе, Хасково и Благоевград България почита подвига на героите от Илинденско-Преображенското въстание. На 2 август 2021 г. се навършват 118 години от избухването на въстанието, което е връхна точка в..

публикувано на 02.08.21 в 15:04

Хераклея Синтика продължава да разкрива древните си богатства

От началото на новия археологически сезон, започнал на 1 юни, археолозите попаднаха на множество ценни артефакти, докато проучвали древния град Хераклея Синтика , разположен в района на Рупите. Сред тях са изображение на Александър Велики, релефно..

публикувано на 31.07.21 в 10:05