Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петропавловският манастир е с превратна история

Снимка: velikoturnovo.info

През ХII-ХIVв. в района на старата българска столица Търново били съградени  множество манастири, които се наложили като водещи духовни и културни средища в рамките на Втората българска държава. Сред тях е и „Св. св. Петър и Павел“, известен още като Петропавловския или Лясковския манастир, тъй като се намира съвсем близо до днешния град Лясковец. Изправила величествено снага върху високите и непристъпни скали на Арбанашкото плато, в наши дни светата обител се посещава от десетки хиляди миряни и туристи от цял свят.

Отдалеч силуетът на „Св. св. Петър и Павел“ напомня на средновековен замък. Според преданията земите около манастира били владение на братята Петър и Асен. Когато обявили въстанието за освобождаване на България от византийско владичество през 1185г., те дали обет − в случай, че въстанието е успешно, на това свято място да изградят манастир. И изпълнили обещанието си!

През мрачните години на османско владичество светата обител е била многократно опожарявана и сривана до основи, но след това е възкръсвала, като феникс от пепелта. И наистина превратна, белязана от разруха и възход е историята на тази българска светиня, за която разказва публикацията „Мен не ме докосна меч и робство, ни огън и земетръс” – Петропавловският манастир, от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова

Още от категорията

Св. Петка Българска почитаме на 14 октомври

Параскева Епиватска, известна у нас като Петка Българска, е сред най-тачените светици от православните в България. Преподобната Параскева е живяла в   Х – Х I век и след кончината на родителите ѝ, които били българи, тя последвала примера на..

публикувано на 14.10.21 в 06:35

Митичният образ на елена – в легенди, вярвания и песни

Еленът, едно от най-красивите планински животни у нас, се радва на особена почит във фолклора ни. Когато Господ има да каже нещо на хората, той праща свой ангел или някого от светците, като го преобразява в елен. В народните песни и легенди,..

публикувано на 10.10.21 в 08:00

Останките от град Хераклея Синтика ни връщат в епохата на античността

Всяка година на 9 октомври отбелязваме Деня на античната култура. Става дума за безспорното влияние на Древна Гърция и Рим, които от 1000 г. пр. Хр. до VI-VII век сл. Хр. са определяли цялостното развитие на Стария континент, в т.ч. и на..

публикувано на 09.10.21 в 08:00