Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дали Брекзит ще провокира завръщане на сънародниците ни от Острова?

България е сред десетте държави с най-много студенти във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Динамичните процеси във Великобритания за преодоляване на коронавируса и завършващия етап на Брекзит имат директно отражение върху съдбата на голям брой българи, работещи и учещи в Англия. А като добавим и предсрочните избори за българския парламент, вълненията на сънародниците ни се увеличават и изобилстват от неизвестни. Един от важните въпроси, които тормозят най-вече българските студенти на Острова, е как ще се промени съдбата им, след като те вече ще бъдат представители на държава от ЕС.

Близо 6 хиляди българи учат във Великобритания. България на практика е в топ 10 на студентите, идващи от страни от Европа. Няма точна статистика обаче, каква част от тях се завръщат в родината, казва кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов. По думите му, промените, които ще настъпят в статута им са добре оповестени от българското външно министерство, на сайта на посолството и в съответните учебни заведения, където учат студентите.

„Голямата промяна е, че от новата учебна година студентите ще трябва да разполагат със студентски визи и временен статут на уседналост – уточнява Веселин Паунов. – Разбира се, това ще оскъпи процеса, но не може да се каже, че се очаква отлив в бройката на студентите. Въпреки Брекзит и дори пандемията, онези, които смятат, че си заслужава да получат британско образование, ще пристигнат. Добре известно е, че студентите идват на Острова именно заради по-доброто образование – диплома от местен университет или колеж означава престиж.”

Някои от студентите, още когато тръгват за Острова, са с нагласата просто да останат там. Други пък са с идеята да се върнат в България – мотивите за избора са лични и много различни. Веселин Паунов дава за пример сънародничката ни Екатерина Михайлова, завършила бизнес мениджмънт преди няколко години в Англия, привлечена от качеството на образованието, средата, контактите и възможностите за реализация. Специализира в голяма компания там, след което получава позиция в същата компания, но в... България. Според Екатерина у нас се наблюдава раздвижване на пазара на труда, в София има много компании и много българи се интересуват от предприемачество. Дори българската столица, по думите й, се очертава като привлекателен хъб точно за такива предприемачи, за стартиране и реализация на нови идеи и начинания.

Не всички обаче имат добър бизнес шанс на Острова. Брекзит е много труден и неприятен момент за всички европейски граждани там. В резултат на това се наблюдава голям отлив на българи, които се прибират към България – казва Веселин Паунов:

Аз не говоря за тези, които са на високи позиции, добре платени – става дума за по-ниско платените. Тук има хора, които вече 25 години нямат никакво увеличение на заплащането. Данъците, таксите, всичко расте, така че за тях вече става по-непривлекателен климатът. И покрай това съответно и децата им могат да пострадат.”

Дали предстоящите парламентарни избори и жадуваната „промяна” в България може да провокира българите, получили образование и реализация във Великобритания да се завърнат в родината?

Отразявах изборите на 4 април, анкетирах хора пред избирателните секции и мога да кажа, че 95% от тях казваха: „Аз гласувах за промяната”. Имам впечатление обаче, което може и да не е много адекватно, че младите хора са много по-прагматични от нас – просто гледат да си получат доброто образование, да се развиват добре и от това вече зависи къде ще се установят. Разбира се, че средата в България за тях в момента е по-несигурна, но, както казах, много хора се прибират. Намират привлекателно това да се завърнат в България. Не бих се учудил много от тези хора да се ангажират в бъдеще и с политика, да предложат нови идеи и да покажат това, което са научили. Със своите ценности и образование, с необходимата дисциплина, ако щете, с квалификациите си, те са много ценни не просто като работници за компаниите, а като мироглед за политиката и икономиката на една държава.”

Редактор: Елена Каркаланова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02
Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната..

публикувано на 23.07.24 в 14:30
Годишна конференция на АБУЧ` 2024

Българското образование зад граница дискутират преподаватели от училищата ни в чужбина

Всяко лято, по традиция, български учители отблизо и далеч се събират, за да отчетат какво са свършили, къде са срещнали проблеми, както и за да обменят опит и практика. Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски..

публикувано на 22.07.24 в 15:36