Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кардинал Семераро: Българската земя е кръстовище на срещи между култури

Марчело Семераро и Светлан Стоев
Снимка: mfa.bg

Министърът на външните работи Светлан Стоев прие кардинал Марчело Семераро от Ватикана, с когото обсъдиха активизирането на двустранните отношения през последните години. Стоев запозна кардинала с инициативата на България, лансирана от президента Румен Радев, за представяне на ръкописа „История на България“ у нас. Той е дело на католическия епископ Петър Богдан, написан е около век преди „История Славянобългарска“ от ХVIII век на отец Паисий и се съхранява в Модена. „Ще се радваме този ръкопис да бъде представен през есента в София в Националната библиотека“, заяви Стоев.

Кардинал Семераро благодари за гостоприемството на България и посочи, че то е било високо оценено и от папа Франциск при посещението му у нас през 2019 г. „Българската земя е кръстовище на срещи между култури и хора, а Европа се ражда от срещата между народите“, заяви кардиналът.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Морският курорт "Албена" отпразнува 55-ата си годишнина

Ваканционно селище "Албена" посрещна 55-я си рожден ден с 11 000 туристи, съобщи БТА. Най-много са гостите от Скандинавския полуостров, нараства броят и на французите, чехите и поляците. Българските и румънските туристи са запазили нивото на..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52