Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите са шести по численост в Англия сред гражданите на ЕС

Изтече срокът за кандидатстване за статут на уседналост във Великобритания, но не се очакват крути мерки след 1 юли

Британският парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Точно в 00.00 часа на 30 юни изтече крайният срок за кандидатстване за статут на уседналост на гражданите на ЕС в Обединеното кралство. Така всеки, който не е с британско или ирландско гражданство, няма постоянен статут на пребиваване (indefinite leave to remain) или не е кандидатствал за такъв, или няма право на постоянно влизане (indefinite leave to enter) в Обединеното кралство, губи правата си на острова. Това означава, че няма право на работа, помощи, здравни услуги, откриване на банкова сметка, съответно наемане на жилище и др., информира кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов.

Може да се стигне дори до депортиране като крайна мярка, макар правителството да обяви, че „ще бъде гъвкаво и ще проявява пълно разбиране и снизходителност“ да не се лишават гражданите от правата им веднага след 1 юли. Над 5,6 милиона са подадените молби за статут на уседналост при официална статистика, че в страната пребивават около 3,5 милиона граждани на ЕС. От подадените заявления може да се констатира, че българите са шести по численост на Острова сред страните от ЕС, като са изпреварени от поляците, румънците, италианците, португалците и испанците. Процентът на отхвърлени молби е сравнително нисък, уточнява Веселин Паунов.

Седмица преди изтичането на крайния срок, Министерството на вътрешните работи на Великобритания, разпрати 28-дневно предизвестие до всички европейци, които, по негови данни, все още не са кандидатствали за статут на уседналост, с апел да го сторят независимо от изтичането на крайния срок. Властите определиха това действие като вид толеранс и отговор на гражданските обвинения в неадекватна политика на уведомяване откакто схемата за статут на уседналост е започнала през март 2019 г. В същото време министърът на имиграцията Кевин Фостър увери, че няма да се стига до крути мерки след 1 юли.

Сериозни опасения за това какво ще се случи сега има и бизнесът в Кралството, който на практика от 1 юли може да се лиши от ценна работна ръка, а голяма част от нея идва именно от страни като България.

Вестник „Индипендънт“ писа тези дни, че заради неяснота какъв ще бъде статутът на някои граждани на ЕС и заради забавянето на обработката на документите, техни работодатели предпочитат за момента да наемат на дадено работно място местен човек, за да не рискуват − разказва Веселин Паунов. – Редица сектори в британската икономика вече изпитват затруднения след отлива на граждани на ЕС, най-вече източноевропейци − по официални данни повече от 1,3 милиона. Налице е вече голям недостиг на шофьори, на ангажирани в хранително-вкусовата промишленост работници, в ресторантьорството и хотелиерството, в строителството и много други сфери.“

Линк към оригиналната публикация: 

Редактор: Весела Кръстева
Снимки: БГНЕС, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57

"Моето българско лято" води деца на нашенци по света към красивите кътчета на родината ни

Езиково-културни работилници "Моето българско лято" пак повеждат децата на българите в чужбина към едни от най-хубавите места в България. Поредица от пътувания за деца и ученици от 6 до 15 години организира отново Елена Павлова. Нарекла ги е неслучайно..

публикувано на 10.07.24 в 11:25
Снимка: Генерално консулство на Република България в Ниш

Българската държава финансира проекти на българската общност в Сърбия

На 9 юли в Генералното консулство в Ниш временно управляващият консул Петър Данов подписа първите 12 споразумения по проекти в Сърбия, финансирани от Програмата за 2024 г. в подкрепа на организации на българските общности в Албания, Сърбия, Косово,..

публикувано на 10.07.24 в 09:00