Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годината е щедра към медопроизводителите, засега

Пчеларите очакват добър добив и високи изкупни цени за продукцията си

Снимка: Костадин Атанасов

Пролетта на 2021-а в България беше студена и влажна, а лятото сякаш закъсня, но нахлу с високи температури и обилни дъждове. И ако за хората това бе по-скоро аномалия, оказва се периодът е предоставил златен шанс  и прекрасни условия за нектароотделяне на пчелите. Количеството мед, добито от първите паши на пчелите през годината, е на добро ниво - заяви Ростислав Рашев, председател на пчеларско дружество "Липа". Прогнозите са добри, а производителите са оптимисти за количествата мед и реализацията им на пазара:

„Имаме повдигане на цената на едро. Тази година ръстът е с около 30% за акациевия мед. Сериозно повишение на цената има и за меда от рапица – обяснява Ростислав Рашев, който се грижи за 400 кошера. – Голяма част от нас продават както на едро, така и на дребно. Не можем обаче да си позволим да повишим цената на дребно с 30 %. Знаем, че купувачите не са особено платежоспособни и няма да можем да направим такова повишение на цените, но вероятно с 1 лев и нещо ще се повиши цената и на дребно.“

След пролетната акациева паша, сега пчеличките събират нектар от билки и слънчоглед, обяснява Костадин Атанасов, за когото пчеларството е страст, но по-скоро като хоби. Пчелинът му е от 20-тина кошера край Ябланица, в старопланинския район, на сравнително високо надморско равнище от около 750 м.. Казва, че миналата година е била катастрофална за производителите на мед, които са успели да извадят по 4-5 кг. от кошер, при нормален среден добив от 25 кг. 2021-а обаче дава заявка да е изключително щедра към пчелите и труда на пчеларите.

„За щастие при мен през зимата нямаше почти никаква смъртност. Тя беше около 5%, докато при колеги, загубите на пчелни семейства достигнаха до 70-80%. Това според тях се дължи основно на едно паразитно заболяване, наречено вароатоза - вид кърлеж, който напада и унищожава пчелите. Според други, влияние оказва и пръскането от страна на едрите зърнопроизводители, но за щастие в моя район зърнопроизводството е слабо застъпено.“

И все пак предизвикателства в пчеларството не липсват – споделя още Атанасов и дава пример с роенето на пчелните семейства, което се е появило през пролетта:

„Никой не може да си обясни защо тази година то е толкова драстично, но неминуемо ще се отрази на добивите през следващите месеци. Роенето представлява напускането на част от пчелното семейство, заедно със старата пчела майка. Това обезкървява кошера и отнема много време, за да се възстанови пълният потенциал на кошера. В такива случаи загубите за пчеларя са почти 100%.“

Костадин се занимава с пчеларството едва от три години, следи с любопитство всичко в сектора и се учи от по-опитните.

Тази дейност те откъсва от действителността. Влизаш в един много по-различен свят, където виждаш, че всичко е строго организирано. Пчелите са изключително интелигентни същества и тепърва ще научаваме все повече за тяхната дейност и живот.“

80 % от опрашването на селскостопанските култури се извършва от медоносните пчели. Любопитен факт е, че те живеят само около 6 седмици, в които успяват да произведат мед, равняващ се на 1/12 от чаена лъжичка.

Снимки: Костадин Атанасов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00
Владимир Малинов и Димитър Главчев

Първата доставка на ядрено гориво от “Уестингхаус” вече е в АЕЦ “Козлодуй”

Първата доставка на свежо ядрено гориво, произведено от американската компания “Уестингхаус”, вече е на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов, който заедно с премиера Димитър Главчев посети централата. През..

публикувано на 20.04.24 в 15:14

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39