Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоверието в управлението на пандемията бави ваксинирането

Управлението на кризата е политическо, а не медицинско

Доц. Христо Хинков
Снимка: Стаматина Никова
Няма уникален фактор, поставящ България на челните места в Европа по смъртност по време на Covid-19 епидемията. Това показва анализът, поръчан от здравното министерство, за факторите довели до високата смъртност в страната ни в периода на пандемията. Причините са комплексни, каза доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи. "Най-вероятно здравната ни система не се е справила", смята Хинков. Друг фактор, е че българите живеят с 6 години по-малко от останалите европейци и населението страда от редица хронични заболявания.

В периода 1 март 2020 до 1 май 2021 г. в България са починали 166 050 души. 78% от тях са в рисковата група между 60 и 89 години. Смъртността от Covid-19 е 123 на 100 000 население и по този висок показател България е трета в Европа. Смъртността от коронавирус увеличава общата смъртност, защото съпъстващо умножава починалите от хронични болести. 28% от хоспитализираните през периода са с коронавирус. Това също е увеличило смъртността от други болести, защото е попречило на лечението и профилактиката им.

Според Хинков липсва цялостна концепция за справяне с пандемията. Управлението на кризата е по-скоро политическо, отколкото медицинско. Противоепидемичните мерки в 125 различни заповеди са били половинчати, популистки и противоречиви. Това е породило недоверие в способността на властите да се справят с пандемията и сега се отразява и в слабия интерес към ваксинационнията, става ясно от анализа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14