Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България реализира най-новата европейска кампания за превенция трафика на хора

Снимка: архив

Най-разпространената форма на трафик на хора е с цел сексуална експлоатация, показват официалните данни на Европейската комисия. Поредният опит за борба със съвременното „робство“ е кампанията „Blind Betting”. Тя е изцяло създадена от български екип, но ще се реализира на територията на 26 европейски държави. Част от тях са страни на произход на жертви, като България, други са определяни като страни-дестинации, там където трафикантите използват жертвите си.

Под надслов „Не залагай съдбата си на карта“ кампанията трябва да насочи вниманието на обществото и рисковите групи към проблема. Кампанията ще се проведе в два етапа. От 28 юни до 31 юли фокусът ще е върху рисковете от въвличане в трафик на хора с цел сексуална експлоатация, а в периода 18 октомври до 30 ноември ще научим повече за т.н. „ползватели“ на сексуални услуги, предоставяни от жертви на трафик, които също носят наказателна отговорност.

В подкрепа на кампанията „Blind Betting” застават Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), с подкрепата на европейската платформа EMPACT (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats).

Специалистите напомнят, че мечтите за по-добър и лесен живот несъзнателно, а понякога и като взет избор, могат до доведат до насилие, зависимост, страх и дори срам да опиташ да излезеш от ситуацията, в която си попаднал. Но изход винаги има и жертвата трябва да знае, че има хора, които ще й помогнат да изгради живота си отново. Експертите съветват, ако сте в беда в чужбина, незабавно да се свържете с българското представителство в дадената държава. Дори и да сте с отнети документи или да не говорите и разбирате езика в държавата, в която се намирате, потърсете помощ от полицията, от неправителствена организация, работеща с хора в нужда и от близките си.

Как да разпознаеш опасните капани за трафик с цел сексуална експлоатация? – виж ТУК

Снимки и видеоматериал: antitraffic.government.bg, архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 юли 2024 г.

Само след два дни светът ще бъде Олимпиада и всички погледи ще са отправени към спортните съоръжения в Париж. А ние се връщаме назад в историята по олимпийския път на България с помощта на главния уредник на Музея на спорта в София Катя Иванова, която..

публикувано на 24.07.24 в 19:00

Българското куче Дарк ще бди за сигурността в Париж за Олимпиадата

Полицейско куче, обучено да открива експлозиви, и неговият водач Богдан Димитров от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ са вече в Париж и следят за безопасното провеждане на Олимпийските игри. Кучето Дарк и Богдан са част от българския..

публикувано на 24.07.24 в 15:59

Пострадалите при пожарите ще могат да се настаняват и в хотели като украинските бежанци

След тежки дни на битка с огъня пожарната обстановка в страната ни е овладяна. Няма опасност от разпространение на пожара, възникнал на гръцка територия в близост до българо-гръцката  граница. От наша страна са осигурени и разположени достатъчно екипи и..

публикувано на 24.07.24 в 13:50