Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли сме за свят без пластмаса?

За четвърта година в България се провежда инициативата „Юли без пластмаса“

Снимка: breakfreefromplastic.org

Около 85 % от морските отпадъци в ЕС са от пластмаса, като 50 % от тях са пластмасови изделия за еднократна употреба, а 27 % - от риболовни пособия. В България, всяка година стотици доброволци се включват в различни акции за почистване на планините и плажните ивици и събират тонове пластмаса. Въпреки кампаниите за разделно събиране на отпадъците, нагласите се променят трудно, особено в малките населени места, където някои хора продължават да изхвърлят ненужното във водоеми, дерета и всякакви нерегламентирани сметища. От друга страна все повече млади хора, осъзнали вредното въздействие на пластмасата, използват стъклени и метални опаковки за храни и напитки. И докато те изключват от потреблението си вредните опаковки и прибори за еднократна употреба, останалите българи ще трябва да се съобразят с европейската директива за забраната им, която влезе в сила от 3 юли. Очаква се в близките месеци МОСВ да транспонира тези изисквания в българското законодателство и да следи за изпълнението им.

"Това е една отдавна подготвяна цел, която за първи път има правна рамка", отбеляза в интервю за БНР Радан Кънев, заместник-член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент. Дали обаче България е подготвена да ги приложи на практика?

Радан Кънев

"Транспонирането на директивата има своите срокове, които са задължителни – посочи още Кънев. – Въпросът е, че представителите на малкия бизнес не са информирани какво следва. Ето ние сме в началото на летния туристически сезон и ако фирмите на пазара не са подготвени, това означава, че всички тези артикули ще се използват цяло лято."

А извън туристическите обекти, българите ще трябва да се откажат от пластмасовите бъркалки, сламки, вилици, лъжици, чаши, чинии, кутии и пр., които продължават да се използват на партита, кулинарни събития, фестивали и др. Промените настъпват бавно, особено когато вредните навици са трупани с години. Сега, през настоящия месец българите имат възможност да се включат в световната инициатива "юли без пластмаса", която у нас се провежда за четвърта поредна година. 


"Най-лесното е да си изберем метална или стъклена бутилка, която да си пълним с вода, за да не си купуваме пластмасови – съветва Елеонора Йосифова от екологичното сдружение „За земята“. – Все повече заведения и открити барове по фестивали се радват, когато даваме собствена чаша за напитките. В работата си можем да носим кутия за многократно ползване, в която да ни сипят храна, вместо в съд за еднократна употреба."

Освен положителни ефекти, ограничението на пластмасовите продукти ще доведе до оскъпяване на производството, повишение на цените и съкращения.

"Очаквам в близките години директивата да претърпи развитие и да бъде много повече ориентирана към кръговата икономика, а не просто да измести фокуса от един еднократен продукт към друг, макар и екологичен – посочи Теодора Младенова, зам. управител на една от най-големите компании за опаковки в България. – Въпросът е по-скоро да насочим обществото към оползотворяване на отпадъците и рециклиране."


На същото мнение е и Стоян Вакареев - изп. директор на една от големите фирми за производства на пластмасови изделия, която вероятно ще претърпи огромни загуби:

"Трябва да се наблегне върху разделното събиране и рециклиране на отпадъци, където ние досега работихме много. Този вид пластмаса, която използваме е рециклируема, а никой не казва дали биопродуктът, който ще я замени подлежи на преработка."
Ясно е, че хартията не е алтернатива, защото за добиването ѝ се унищожават дървета.

Автор: Дарина Григорова /използвани са интервюта на БНР-Радио София/

Снимки: breakfreefromplastic.org, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БЧК и Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец провеждат съвместно учение

Над сто участници в доброволните екипи на Българския червен кръст за действие при бедствия и кризи, както и представители на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец ще се включат от днес до 13 сепетември в националното..

публикувано на 09.09.24 в 07:00

Седмицата започва с летни температури

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Следобед облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 28°. В планините ще бъде..

публикувано на 08.09.24 в 18:30
Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38