Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Румяна Павлова от САЩ: Бъдещото правителство трябва да има кураж да премахне корупционните структури

Снимка: личен архив

Коалицията „Демократична България“ заема водеща позиция във вота на българите в американския щат Масачузетс със 278 гласа. 733 са действителните бюлетини, подадени в четирите изборни секции там, показва информацията на ЦИК.  На второ място се нарежда „Има такъв народ“ с 267 бюлетини в тяхна подкрепа, а на трето  ГЕРБ, със 71 гласа. Сънародниците ни в тази част на Америка по различни данни са между 3 и 5 хиляди, но очакват нова статистическа информация към края на годината, която да даде светлина върху размера на диаспората.

В Бостън има една много сплотена българска общност, може би защото това е по-малък град , сравнен с Чикаго и Ню Йорк, казва Румяна Павлова Плотник, една от българските гласоподаватели в града. Живее в САЩ от 20 години и е сред съоснователите на Българския център в Нова Англия. Това е една изцяло доброволческа организация на нашите сънародници, създадена през 2013 година. Освен там, Румяна с желание помага като доброволец и на българското училище и църква. Професионалната реализация на българката е в сферата на щатската администрация, където вече десетилетие се занимава с политики, финансиране и рефинансиране на социални и здравни програми. Какво трябва да се направи, така че социалната политика в България да даде повече спокойствие на хората в родината ни?

„За да има силна социална програма, трябва да има силен частен сектор. Но, за да се случи това, трябва да се пречупят бюрокрацията и корупцията – казва Румяна Павлова пред Радио България. – В една законова държава нещата вървят много по-лесно и се балансират. Може би Америка не е идеалният пример за това. Тук също си имаме проблеми, както във всяка една държава, но определено системата функционира много по-ефективно. Социалните програми се финансират частично от щата, частично от данъците, като има едно много силно партньорство между щатската и федералната власт. Но законите се спазват - това е в основата на добре функциониращата държава. Това е и моята надежда за България. Именно затова тук участваме толкова активно в гласуването и в политическия живот в България, защото искаме и се надяваме нещата да се променят към една по-законова, по-уредена държава, която да може да просперира. И премахването на корупцията е в основата на това“.

Румяна Павлова е категорична, че избраните партии на парламентарния вот от 11 юли трябва на всяка цена да съставят правителство:

„Това е моята надежда, да! И мисля, че имаме изключително талантливи хора, личности с  политически умения, и такива, които имат куража да направят тези промени, но на тях трябва да им бъде даден шанс. Много от нас, живеещите тук, напуснахме България поради липсата на възможности и поради неуредиците. Има много хора, които биха искали да се върнат, ако тези възможности се появят. А има и такива, които биха искали да се включат дистанционно, така както аз го правя, в подкрепата на неправителствени и благотворителни каузи, на бизнеси. Тъй като аз следя развитието на ИТ сектора в България, на социалните предприемачества, и участвам по един или друг начин - с дарения, с контакти - по различен начин се опитвам да помогна. Наистина се надявам едно правителство, от която и да е формировка, да бъде успешно в това да промени тези корупционни структури и да поеме по една по-законова и уредена пътека, така че да може да се привлекат допълнителни инвестиции както от Америка, така и от Западна Европа и други държави, които имат интерес да развиват частния сектор. Защото без частен сектор не могат да съществуват и стабилни социални програми – те вървят заедно. Това е личното ми мнение и се надявам новото правителство да може да постигне това.“

Още от категорията

Ателие "Творческо писане" за българчета по света от Web Читалище

От септември деца от българските общности по света ще могат да се учат на творческо писане в ателие, организирано от  Web Читалище , предаде БТА. Ателието ще развива уменията на децата за асоцииране и игра с думите и способността за комуникация..

публикувано на 09.08.22 в 14:42

Родина зад граница: Съвременни български следи в Италия

„България е жива и в Италия“ – твърди в новия епизод на подкаста „Родина зад граница“ Мариола Георгиева, директор на българското училище „АзБуки“ в Рим и Колиферо в Италия. Училището е част от Културната асоциация „Асен и Илия Пейкови“.  Освен да..

публикувано на 05.08.22 в 08:50

Избирателните секции в чужбина трябва да бъдат обявени до 10 септември

Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да определи държавите и местата, в които ще се образуват секции за гласуване извън страната, до 10 септември 2022 г., 21 дни преди изборния ден. Това стана известно на днешното заседание на избирателната..

публикувано на 04.08.22 в 18:40