Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Павлова от САЩ: Бъдещото правителство трябва да има кураж да премахне корупционните структури

Снимка: личен архив

Коалицията „Демократична България“ заема водеща позиция във вота на българите в американския щат Масачузетс със 278 гласа. 733 са действителните бюлетини, подадени в четирите изборни секции там, показва информацията на ЦИК.  На второ място се нарежда „Има такъв народ“ с 267 бюлетини в тяхна подкрепа, а на трето  ГЕРБ, със 71 гласа. Сънародниците ни в тази част на Америка по различни данни са между 3 и 5 хиляди, но очакват нова статистическа информация към края на годината, която да даде светлина върху размера на диаспората.

В Бостън има една много сплотена българска общност, може би защото това е по-малък град , сравнен с Чикаго и Ню Йорк, казва Румяна Павлова Плотник, една от българските гласоподаватели в града. Живее в САЩ от 20 години и е сред съоснователите на Българския център в Нова Англия. Това е една изцяло доброволческа организация на нашите сънародници, създадена през 2013 година. Освен там, Румяна с желание помага като доброволец и на българското училище и църква. Професионалната реализация на българката е в сферата на щатската администрация, където вече десетилетие се занимава с политики, финансиране и рефинансиране на социални и здравни програми. Какво трябва да се направи, така че социалната политика в България да даде повече спокойствие на хората в родината ни?

„За да има силна социална програма, трябва да има силен частен сектор. Но, за да се случи това, трябва да се пречупят бюрокрацията и корупцията – казва Румяна Павлова пред Радио България. – В една законова държава нещата вървят много по-лесно и се балансират. Може би Америка не е идеалният пример за това. Тук също си имаме проблеми, както във всяка една държава, но определено системата функционира много по-ефективно. Социалните програми се финансират частично от щата, частично от данъците, като има едно много силно партньорство между щатската и федералната власт. Но законите се спазват - това е в основата на добре функциониращата държава. Това е и моята надежда за България. Именно затова тук участваме толкова активно в гласуването и в политическия живот в България, защото искаме и се надяваме нещата да се променят към една по-законова, по-уредена държава, която да може да просперира. И премахването на корупцията е в основата на това“.

Румяна Павлова е категорична, че избраните партии на парламентарния вот от 11 юли трябва на всяка цена да съставят правителство:

„Това е моята надежда, да! И мисля, че имаме изключително талантливи хора, личности с  политически умения, и такива, които имат куража да направят тези промени, но на тях трябва да им бъде даден шанс. Много от нас, живеещите тук, напуснахме България поради липсата на възможности и поради неуредиците. Има много хора, които биха искали да се върнат, ако тези възможности се появят. А има и такива, които биха искали да се включат дистанционно, така както аз го правя, в подкрепата на неправителствени и благотворителни каузи, на бизнеси. Тъй като аз следя развитието на ИТ сектора в България, на социалните предприемачества, и участвам по един или друг начин - с дарения, с контакти - по различен начин се опитвам да помогна. Наистина се надявам едно правителство, от която и да е формировка, да бъде успешно в това да промени тези корупционни структури и да поеме по една по-законова и уредена пътека, така че да може да се привлекат допълнителни инвестиции както от Америка, така и от Западна Европа и други държави, които имат интерес да развиват частния сектор. Защото без частен сектор не могат да съществуват и стабилни социални програми – те вървят заедно. Това е личното ми мнение и се надявам новото правителство да може да постигне това.“

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сънародниците ни в Коядо Виялба отпразнуваха българската пролет

Сънародниците ни в Коядо Виялба (Мадрид) отпразнуваха своя най-любим сезон с фолклорния концерт спектакъл “Българска пролет”. Събитието беше организирано от фолклорната танцова група “Пъстър Хоровод”. В концерта се включиха много български състави,..

публикувано на 21.04.24 в 11:34
Снимка: Facebook / Българското училище „Иван Вазов“ в Париж

Българското училище "Иван Вазов" в Париж се готви за 10-ия си рожден ден

Учениците и учителите от българското неделно училище "Иван Вазов" в Париж готвят специален концерт , с който на 19 май от 11,30 ч. ще отбележат 10-ата годишнина от създаването на школото. Това е "мястото във Франция, в което ние заедно..

публикувано на 21.04.24 в 09:15

Българският хор “Бяла роза“ ще се представи на великденски концерт в Пескара

Българският хор “Бяла роза“ в град Пескара ще участва във великденски концерт, който ще се състои в неделя, 21 април, от 16,30 ч. местно време в църквата Adorazione в италианския град. “ Директорът проф. Елена Димитрова и всички хористи имат..

публикувано на 20.04.24 в 17:10