Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си припомним олимпийските успехи на българските лекоатлети

Снимка: архив

Най-висшият световен спортен форум – олимпийските игри, не оставя равнодушни дори и хората, които не следят отблизо световни първенства и други спортни събития. Успехите на родните спортисти пък се записват със златни букви в спортната история на страната ни.

Докато очакваме окончателния брой златни, сребърни и бронзови отличия от 42-мата български спортисти на тазгодишната олимпиада в Токио, припомняме някои от изключителните успехи на нашите спортисти, прославили България на олимпийския подиум през годините. Някои от най-паметните моменти, оставяли българите без дъх са били секундите преди постиженията на българските лекоатлети. Родните състезатели в дисциплината, създател на Олимпийските игри – леката атлетика, карат българите да се гордеят още от игрите в Мюнхен през 1972 година, когато Диана Йоргова печели сребърен медал за скок на дължина, а Йорданка Благоева е втора в скока на височина. И двете лекоатлетки остават само на сантиметър от златното отличие. Медали за България носи и последвалата олимпиада в Монреал през 1976г. и в Сеул, през 1988г.

Какви са те и кои са техните носители, припомняме в материала от колекцията на Радио България – „Български олимпийски успехи: По-бързо, по-високо, по-силно” в цветовете на българския трибагреник“.

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10