Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН: Няма да предлагаме кабинет, отиваме към избори

| обновено на 10.08.21 в 16:24
Слави Трифонов
Снимка: БГНЕС

ИТН няма да предлага проектокабинета си за гласуване в пленарна зала утре. Това обяви лидерът на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов в ефира на неговата телевизия "Седем осми" и във Фейсбук. Трифонов припомни, че  вече са заявили, че ще постъпят така, ако не получат подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме". 

"Направихме всичко възможно и всички компромиси, жестове към така наречените "партии на протеста", за да подкрепят правителство на "Има такъв народ" като първа политическа сила! Не се случи заради поведението и в крайна сметка предателството на "Демократична България" и "Изправи се, БГ! Ние идваме"", каза Трифонов.

Той посочи, че това означава, че се отива към нови избори, тъй като ИТН като първа политическа сила в сегашния парламент няма  да подкрепи нито партиите на статуквото за следващ кабинет, нито "Демократична България", нито "Изправи се БГ! Ние идваме!".

По повод съобщението на Трифонов от президентството излязоха с кратък коментар до медиите, в който се посочва: "С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза".

Според конституционалисти не Слави Трифонов трябва да обяви, че няма да има гласуване на правителството на ИТН, а този, на чието име е издаден Указ за съставяне на правителство. Трябва да има или гласуване в зала, за да бъде довършен този мандат, или да има изрично заявяване от парламентарната трибуна на кандидата за министър-председател, че ИТН се отказва от мандата и той да се смята за неуспешно реализиран.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30