Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Голяма Богородица в село Сапарево

Снимка: архив

Успение Богородично (15 август) е най-големият от всички църковни празници, посветени на Божията майка. Той е свързан със т.нар."заспиване" на Св. Богородица. Преди да напусне земния свят, 64 годишната Дева Мария пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите прибират душата й. Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден остава празна, защото Богородица възкръсва. Църквата отбелязва този ден още от първите векове на християнството, а в страната ни до ден днешен на 15 август хиляди вярващи се стичат към храмовете и манастирите, носещи името на Божията Майка.

Голяма Богородица - най-таченият празник на Божията Майка в християнския свят


Село Сапарево е едно от местата, които привличат богомолците в днешния ден. Черквата му - “Успение Борогорично“, е кацнала на малко възвишение, а до нея се извисява монолитната кула с часовника и камбаната, която и до днес ехти из цялата околия. Изпъстрена с легенди е историята на храма, а възсействащите стенописи, с които са обгърнати стените му не оставят нито едно сърце равнодушно. Повече за тази обител и майсторите, създали фреските по стените ѝ, разказва материалът на Радио България „Църквата на село Сапарево е умалено копие на храма в Рилския манастир“.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България започват "Горещниците"

На 15, 16 и 17 юли, най-топлите дни на лятото, в България се извършват редица предпазващи ритуали. Те имат езически произход и са свързани с култа към огъня. Повече за тях, както и за богатата празнична обредност в тези три дни можете да..

публикувано на 15.07.24 в 09:10

Пафтите – вселена от знаци

Изложбата "Пафтите – вселена от знаци" на Регионалния исторически музей в Русе гостува на Бургас. В експозицията, която ще бъде открита днес, 3 юни, от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. "Славянска" 69, могат да бъдат видени над тридесет образци..

публикувано на 03.07.24 в 09:35

Почит към Джанюариъс А. Макгахан - 180 години от рождението му

Преди 180 години на 12 юни е роден Джанюариъс А. Макгахан. По този повод Регионалният исторически музей в Пловдив показва изложба за живота на безстрашния американски журналист. Макгахан и българската кауза Неговите репортажи..

публикувано на 12.06.24 в 12:21