Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На Голяма Богородица в село Сапарево

Снимка: архив

Успение Богородично (15 август) е най-големият от всички църковни празници, посветени на Божията майка. Той е свързан със т.нар."заспиване" на Св. Богородица. Преди да напусне земния свят, 64 годишната Дева Мария пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите прибират душата й. Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден остава празна, защото Богородица възкръсва. Църквата отбелязва този ден още от първите векове на християнството, а в страната ни до ден днешен на 15 август хиляди вярващи се стичат към храмовете и манастирите, носещи името на Божията Майка.

Голяма Богородица - най-таченият празник на Божията Майка в християнския свят


Село Сапарево е едно от местата, които привличат богомолците в днешния ден. Черквата му - “Успение Борогорично“, е кацнала на малко възвишение, а до нея се извисява монолитната кула с часовника и камбаната, която и до днес ехти из цялата околия. Изпъстрена с легенди е историята на храма, а възсействащите стенописи, с които са обгърнати стените му не оставят нито едно сърце равнодушно. Повече за тази обител и майсторите, създали фреските по стените ѝ, разказва материалът на Радио България „Църквата на село Сапарево е умалено копие на храма в Рилския манастир“.

Редактор: Елена Каркаланова

Още от категорията

Св. Петка Българска почитаме на 14 октомври

Параскева Епиватска, известна у нас като Петка Българска, е сред най-тачените светици от православните в България. Преподобната Параскева е живяла в   Х – Х I век и след кончината на родителите ѝ, които били българи, тя последвала примера на..

публикувано на 14.10.21 в 06:35

Митичният образ на елена – в легенди, вярвания и песни

Еленът, едно от най-красивите планински животни у нас, се радва на особена почит във фолклора ни. Когато Господ има да каже нещо на хората, той праща свой ангел или някого от светците, като го преобразява в елен. В народните песни и легенди,..

публикувано на 10.10.21 в 08:00

Останките от град Хераклея Синтика ни връщат в епохата на античността

Всяка година на 9 октомври отбелязваме Деня на античната култура. Става дума за безспорното влияние на Древна Гърция и Рим, които от 1000 г. пр. Хр. до VI-VII век сл. Хр. са определяли цялостното развитие на Стария континент, в т.ч. и на..

публикувано на 09.10.21 в 08:00